Pola stoljeća rovinjskog udruženja obrtnika


Prikazivanjem dokumentarnog filma o povijesti i djelovanju Udruženja obrtnika Rovinj preksinoć je u rovinjskom Multimedijalnom centru u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika svečano obilježeno pola stoljeća od osnutka Udruženja. Kako je to istaknuo aktualni predsjednik Udruženja Marino Deković, Rovinj je u svojoj dalekoj prošlosti imao  obrtnike koji su izrađivali amfore, kamenoklesare (o čemu svjedoči i kamenolom Monfiorenzo), da bi se od 12. do 15. stoljeća razvio u urbano mjesto, a već u 13. stoljeću postao i najveće ribarsko središte na Jadranu s čak devet brodogradilišta.

Više riječi o novijoj povijesti vezanoj na nastanak Udruženja obrtnika podastro je jedan od inicijatora njenog nastanka Josip Kniha (stolar), koji je ovom prigodom podsjetio i na suosnivače - Svetislava Novakova (krojača) Tomu Brstila (ugostitelja) i Rasima Muratovića (slastičara), kazavši da je te daleke 1966. godine i u prvom valu osnivanja bilo upisano oko dvjestotinjak obrtnika, koji su uz radnike već i u ono vrijeme bili moćna udruga.

-Prvi problem, nakon što smo se uspjeli registrirati, jer radili smo kako smo znali i umjeli, bila je borba za priznavanje mirovinskog osiguranja kojeg do tada, obrtnici nisu imali, podsjetio je Josip Kniha. 

Okupljenim su se obrtnicima, kojih je danas oko tisuću s područja Rovinja i bivših općina, s čestitkama i dobrim željama za daljnje djelovanje obratili mnogi gosti, od župana Valtera Flega, gradonačelnika Rovinj Giovannija Sponze, predsjednika POK-e Maria Paliske, voditelja Odjela za programe potpora i središnjeg informacijskog sustava malog gospodarstva u Ministarstvu obrta i poduzetništva Mladena Bašića, kao i glavne tajnice HGK -a Violete Jelić, koja je poručila i kako je Udruga prva linija obrane za obrtničke probleme.

-Neorganizirani, teško da ćemo odraditi bilo što. Stoga, neka se vaš glas čuje jer bez vas nema ni zdravog ni kvalitetnog društva, rekla je Jelić.

Pedeseta obljetnica bila je i prigoda za podjelu priznanja. Plakete su uručene predstavnicima HOK-a, POK-u, HGK Pula, svim udruženjima - Umag, Poreč, Pazin, Labin, Buzet i Pula, Gradu Rovinju i Općinama Žminj, Bale i Kanfanar, Turističkoj zajednici grada Rovinja i hotelijersko ugostiteljskoj kući Maistra.

Također, priznanja su uručena i Josipu Knihi, osnivaču Udruženja, Jušti Zahariji, Antonu Nikolovu, Mariju Matohanci, Gracijanu Šviću, Dinu Ruggeru, Enricu Cernecci, Klaudiji Savić Seifert, Vladi Cvitiću, Branku Subotiću, Corradu Pellizzeru, Draženu Tomaševiću, Milivoju Mrkociju, Viliju Šahiniju, Nikoli Žeravici, Antonu Črncu, Mariju Pustijancu, Dobrivoju Stošiću, Klari Marić, Draganu Miliću, Ersiliji Pokrajac, Irmi Marić, te posthumno obiteljima Nenada Kajdića i Vjekoslava Jelušića, sve redom zaslužnim pojedincima i višegodišnjim obrtnicima s bogatom tradicijom djelovanja. S druge strane i predstavnici Udruženja obrtnika Rovinja ovjenčani su priznanjima. Glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić predsjedniku je u povodu 50. godišnjice utemeljenja uručila povelju Hrvatske obrtničke komore, na ime iznimnog doprinosa razvoja obrtništva i obrtničkih institucija, a posebno priznanje stiglo je i od Obrtničke komore Istarske županije. U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je i rovinjski zbor Rubino. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter