Pola stoljeća rata: Gerila Kolumbije ide u pregovore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oslabljena kolumbijska komunistička gerila sprema se u listopadu s vladom početi mirovne pregovore koje podržava većina od 47 milijuna stanovnika, ali i dvoji u uspjeh nakon 48 godina sukoba,  navodi u srijedu u analizi američki javni radio NPR. 

Krajem kolovoza kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos rekao je da će vlada s Revolucionarnim oružanima snagama Kolumbije (FARC) 8. listopada početi pregovore u Norveškoj te ih nastaviti na Kubi. 

FARC je ustanak počeo 1964. godine, ali sukobi oko zemljišta počeli su već sredinom 1950-ih kada su  prvi komunistički gerilci počeli borbu za zemlju i tražili agrarnu reformu. 

Sukob je prerastao u unutarnji rat i FARC je danas jedna od najstarijih gerila na svijetu, a kolumbijski gerilski rat jedini u Latinskoj Americi, piše NPR. 

Od 1980-ih godina bit će to četvrti po redu pregovori. Oni su dosad redom završavali neuspjehom. Za razliku od dosadašnjih pokušaja, ovog puta pregovori neće početi primirjem s FARC-om, najavio je Santos da bi gerilci nekoliko dana poslije najavili kako će na prvome sastanku s vladom zatražiti primirje.  

Pregovarat će se "neprekidno", ali će razgovori biti i završeni ne bude li napretka, najavio je Santos. Strane su dogovorile dnevni red u pet točaka, što uključuje i pregovore o agrarnoj reformi i reintegraciji gerilaca u društvo, piše NPR koji takve planove drži realnima. 

FARC je danas oslabljen, ima samo 8.000 naoružanih boraca, upola manje nego prije 10 godina, a obje su strane uvjerene da će ovoga puta uspjeti. 

"Vrijeme je da krenemo putem mira", rekao je vrhovni zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono, zvan  Timošenko, a Santos je "uvjeren sam da ovaj put imamo stvarnu prigodu konačno završiti unutarnji oružani sukob". 

Kolumbijska vojska posljednjih je godina nanizala niz uspješnih akcija protiv FARC-a, likvidiravši nekoliko značajnih vođa i zapovjednika.

Santos je najavio da također razmatra pokretanje pregovora i s Narodnom oslobodilačkom vojskom (ELN). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter