Svoj okrugli, 50. rođendan, proslavio je pulski restoran Markat, popularni Platak ili Sljeme kako ga mnogi još uvijek zovu, kako i priliči ovakvoj značajnoj obljetnici - veselo i uz puno, puno uzvanika. Naime, povodom rođendana organiziran je Dan otvorenih vrata restorana pored pulske tržnice, a vlasnik Slavko Cukon odlučio je počastiti sve koji dođu na proslavu važne obljetnice. Goste su, pred restoranom, harmonikom, roženicom i kantom zabavljali poznati istarski kantaduri.
Dugogodišnji gosti
- Za 50. rođendan odlučili smo sve goste, građane, ali i putnike namjernike počastiti marendom ili ručkom. Pripremili smo im razne maneštre, njoke i fuže sa šugom, švedski stol s raznim jelima, od pršuta, preko više vrsta pečenog mesa, pa sve do pečene ili pohane ribe, a vrijedne djelatnice pobrinule su se i za više vrsta kolača, naveo nam je Cukon i dodao da će hrane biti sve dok ima i gostiju.
Već u 11 sati restoran je bio dupkom pun, a ljudi vidno zadovoljni i siti. Neki, kako su nam rekli, uopće nisu znali za proslavu pa su se ugodno iznenadili kada im obrok nije naplaćen. Najviše je bilo starijih i dugogodišnjih gostiju ali bilo je i nonica i nonića koji su na ručak došli s unucima, kako bi im pokazali gdje su oni jeli kada su bili mladi.
- Od 1969. godine dolazim jesti ovdje. Ja sam iz Sutivanca ali te sam se godine preselila u Pulu, gdje sam radila u skladištu voća i povrća koji je bio na tržnici, preko puta restorana. Svaki dan smo kuharima nosili svježe voće i povrće za pripremanje hrane, pa smo tu uvijek i jeli. Kada sam otišla u mirovinu navika je ostala pa i danas volim doći, najviše na fažol, navela nam je Ana Juran. Na pitanje kakva je hrane rekla je da je kao i uvijek "odlična".
Domaća hrana
Inače, restoran Markat ove godina slavi 50. godišnjicu samoposlužnog restorana i 23 godine posluživanje studentske prehrane. No, sam objekt ima puno dužu tradiciju budući da je još u vrijeme Austrije ovdje bio restoran, veli njegov sadašnji direktor Cukon koji je i sam u restoran došao raditi prije 30-ak godina, najprije kao šef smjene, zatim kao šef kuhinje, pa sale, da bi na kraju postao i njegov vlasnik.
Danas ovdje, kako doznajemo, najviše jedu studenti te penzioneri samci, poneki turist, a prezaposlene domaćice znaju doći uzeti ručak za obitelj kod kuće. Restoran dnevno nudi između 30 i 40 vrsta toplih jela, zatim salate, juhe, deserte, a najviše se, kako doznajemo, jedu maneštre i razna pašta. U restoranu radi 20 zaposlenih od koji su mnogi dugogodišnji radnici. (B. PETROVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)