Pola stoljeća od debija The Beatlesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Revolucija koja je zauvijek izmijenila globalnu glazbenu, modnu i kulturu mladih počela je tiho u jednom londonskom studiju prije 50 godina, 5. listopada 1962. Tada je, naime, objavljena pjesma "Love Me Do", prvi singl četvorice mladića iz Liverpoola, kasnije znanih kao The Beatles.

Kada su ga snimili, 6. lipnja te godine u kultnom londonskom studiju na Abbey Roadu, najstariji među njima imao je 21 godinu, a najmlađi 19. Nalazili su se u Londonu, na nepoznatu teritoriju, gdje su pet mjeseci ranije u posljednjim danima 1961. doputovali iz Liverpoola na audiciju za diskografsku kuću Decca. No, nisu uspjeli - nastup im je bio klimav, gotovo komično nervozan. Odbijajući ih, čelnik Decce proglasio je kraj razdoblja gitarističkih skupina.

Menadžer benda Brian Epstein pokušao je s ostalim velikim diskografskim kućama, no odbili su ih svi - Pye, HMV i Columbia. Ipak, u svibnju 1962., Epstein im je uspio dogovoriti susret s Georgeom Martinom, čelnikom male EMI-jeve podružnice Parlophone.

I tako su se u srijedu, 6. lipnja 1962. na Abbey Roadu okupili John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Pete Best (kojega je u rujnu iste godine zamijenio Ringo Starr) i izveli tri originalne pjesme autorskog dvojca Lennon-McCartney: "Love Me Do", "P.S. I Love You" i "Ask Me Why", te, samo da bi pokazali svoju sposobnost, pop standard "Besame Mucho".

Nekoliko tjedana kasnije potpisan je ugovor koji je obilježio početak revolucije u glazbi, modi, popularnoj kulturi, zabavljačkoj industriji i društvenim običajima.

Pedeset godina kasnije, Beatlesi su još uvijek jedna od najkomercijalnijih, najpopularnijih i najutjecajnijih skupina u povijesti popularne glazbe.

EMI veliku obljetnicu slavi vinil izdanjem svih originalnih albuma koji pripadaju službenoj diskografiji Velike četvorke - "Please, Please Me" i "With The Beatles" iz 1963., "A Hard Day’s Night" i "Beatles For Sale" iz 1964., "Help!" i "Rubber Soul" (1965.), "Revolver" (1966.), "Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band" i "Magical Mystery Tour" (1967.), "White Album" i "Yellow Submarine" (1968.), "Abbey Road" (1969.) te "Let It Be" (1970.), kao i kolekcije singlova iz 1987. "Past Masters".

Komplet izlazi u ograničenom globalnom izdanju od 50 tisuća primjeraka, zajedno s ilustriranom knjigom najvećeg autoriteta na temu Beatlesa Kevina Howletta na 252 stranice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter