Pola stoljeca najpoznatije lutke na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpoznatija lutka na svijetu bez daljnjega je Barbie, koja je nedavno proslavila svoj pedeseti rodendan. Prodana je u više od milijardu primjeraka, a dosad je radila više od sto vrsta poslova. Lutku, koja je 1959. tržištu ponudena po cijeni od tri dolara, osmislila je Amerikanka Ruth Handler (1916. - 2002.), americka poslovna žena i suosnivacice tvrtke Mattel, nazvavši je po svojoj kcerki Barbari Millicent Roberts zvanoj Barbie. No, prema jednoj drugoj prici Barbie je inspirirana Lindom Evans, poznatom americkom televizijskom glumicom iz sedamdesetih i osamdesetih, najslavnijom po ulozi Krystle u "Dinastiji".
Kada se Barbie konacno našla na policama americkih trgovina, postala je preko noci senzacija. Samo je u prvoj godini prodano oko 300 tisuca lutaka. Prema nekim statistikama, iako ta lutka postoji u cijelom svijetu, najpopularnija i najprodavanija je u Americi, gdje je lani prodana u sto milijuna primjeraka.
No, Barbie se kasnije pojavljivala u raznim izdanjima da bi djecu od malih nogu naucila prihvatiti sve ljude bez obzira na rasu, vjeru i zdravstveno stanje. Barbie se i razvodila, nikada nije starjela, a kandidirala se i za americku predsjednicu, uvijek je bila jako aktivna te primjer i uzor generacijama djece i tinejdžera. Barbie predstavlja kulturološku ikonu, nacin razmišljanja i stil života, a premda su joj mnoge druge lutke konkurirale, niti jedna nije ni približno postigla njezin uspjeh.


Podijeli: Facebook Twiter