Pola novca pulskoj bolnici za kredit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na popis prioriteta za rasporedivanje decentraliziranih sredstava zdravstvenim ustanovama u 2010., koji je usvojila Skupština Istarske županije, suglasnost je dalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi pa može poceti njegova realizacija.

Podijelit ce se 22,33 milijuna kuna, od cega 5,29 za investicijska ulaganja, 4,26 za tekuce i investicijsko održavanje, 784.500 za informatizaciju zdravstvene djelatnosti i gotovo 12 milijuna za otplatu kredita.

Popis prioriteta sastavlja se temeljem prijedloga upravnih i strucnih vijeca zdravstvenih ustanova, koja se o tome zajedno dogovaraju, a rijec je o onome što im najhitnije treba, jer potrebe su daleko vece od financijskih mogucnosti. O tome dovoljno govori podatak da se cak 54 posto decentraliziranog novca odnosi na otplatu kredita pulske bolnice. Župan po zakonu ima ovlasti po opravdanoj potrebi prerasporediti milijun kuna.

Za Istarske domove zdravlja planirano je 5,52 milijuna, od cega 3,16 otpada na investicijsko ulaganje, s tim da se oko polovice tog iznosa odnosi na medicinsku i laboratorijsku opremu, medu kojom i dva defibrilatora za pulsku Hitnu medicinsku pomoc, ginekološki ultrazvuk za umašku ispostavu i rendgen za rovinjsku.

Planirana je i kupnja dva sanitetska vozila za ispostave u Porecu i Puli, dok ce u pazinskom stacionaru biti ugradeno dizalo. Nešto manje od dva milijuna kuna planirano je za investicijsko i tekuce održavanje u svim ispostavama, od sanacije krovova do zamjena ili bojenja bravarije, sanacije podova, zidova i stropova, sanacije sanitarnih cvorova… Za informatizaciju je namijenjeno oko 340 tisuca kuna.

Iako je za pulsku bolnicu odredeno 15,79 milijuna kuna, cak 11,99 milijuna odnosi se na otplatu kamata i glavnice kredita podignutog kod OTP banke. Radi se o drugoj rati kredita za koji je rok otplate deset godina, a glavnica je 70 milijuna kuna.

Uspije li se s ministarstvom dogovoriti da ono pokrije otplatu kredita, bit ce potrebne izmjene popisa prioriteta, na što takoder ministarstvo treba dati suglasnost. Plan za investicijsko i tekuce odražavanje je 1,67 milijuna kuna za 44 projekta, dok je za investicijsko ulaganje planirano 1,65 milijuna, od cega 1,31 milijun za medicinsku i laboratorijsku opremu. Takoder, u planu je i kupnja jednog sanitetskog vozila. Za informatizaciju je namijenjeno 425 tisuca kuna.

Rovinjska bolnica "Dr. Martin Horvat" ima na raspolaganju 769 tisuca kuna, od cega 479 tisuca za održavanje, cime namjeravaju adaptirati sanitarije na muškom i ženskom odjelu te djelomicno adaptirati fizijatrijsku i ortopedsku ambulantu. Veci dio od 270 tisuca kuna namijenjenih investicijskom ulaganju bit ce utrošen za opremu i uredaje za bolnicku kuhinju, dok ce s 20 tisuca biti kupljena racunala, monitori i pisaci te druga prirucna oprema.

Za županijski Zavod za javno zdravstvo planirano je 250 tisuca kuna od cega ce 200 tisuca biti za kupnju namještaja i opreme za Službu za zdravstvenu ekologiju, dok ce s 50 tisuca kuna biti adaptiran kemijski laboratorij, gdje su planirani gradevinski, obrtnicki i instalacijski radovi.


Podijeli: Facebook Twiter