Pola milijuna kuna za uštedu energije

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Općina Brtonigla objavila je natječaj Štedimo energiju za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. U obzir za sufinanciranje dolaze zamjena vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (odnosno fasade), ugradnja plinskih kondenzacijskih kotlova u kućne sustave grijanja, ugradnja uređaja za povrat topline, te energetski pregled i energetski certifikat obiteljske kuće nakon provedbe projekta.

Stambene kuće i kuće u izgradnji

Ovaj projekt zajednički financiraju općina Brtonigla i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kandidati se mogu javiti za jednu, više ili čak sve od navedenih mjera. U obzir za sufinanciranje navedenih radove dolaze obiteljske kuće bruto površine do 400 četvornih metara izgrađene na zasebnoj čestici u kojima se najmanje 50 posto površine koristi za stanovanje, a mogu imati najviše dvije stambene jedinice. Na natječaj se ne mogu kandidirati kuće u izgradnji, niti one za koje nije dovršen postupak legalizacije, a ne financiraju se ni pripremna ni projektna dokumentacija. Općina Brtonigla za ovaj natječaj, zajedno sa sredstvima Fonda, ima na raspolaganju 250.000 kuna. Troškovi nabave i ugradnje nekog od navedenih sustava povećanja energetske učinkovitosti će se sredstvima iz natječaja sufinancirati do iznosa polovice vrijednosti investicije, ali do najvećeg iznosa od 37.500 kuna, od čega su 30.000 kuna sredstva Fonda, a ostatak

općinska sredstva.

Subvencije za sunčeve kolektore

Na natječaj se mogu javiti samo fizičke osobe s prebivalištem na području općine Brtonigla i to samo sa jednom prijavom. Detaljni popis uvjeta i potrebne dokumentacije dostupan je na općinskim web stranicama a rok za prijavu je konac travnja.

Istodobno je, s istim rokom prijave, dakle do konca travnja, za iste korisnike - fizičke osobe vlasnike obiteljskih kuća, te s većinom istih uvjeta, raspisan i natječaj Zelena energija, kojim se sufinanciraju mjere povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. Ovim se natječajem nude subvencije za sunčane toplinske pretvarače odnosno kolektore koji služe za zagrijavanje vode i za grijanje; zatim za energetske kotlove za centralno grijanje na bio masu (uključujući drvnu sječku, pelete i pirolitičke kotlove); te fotonaponski moduli odnosno pretvarači za proizvodnju električne energije. Potencijalni korisnici se mogu natjecati za najviše dva od navedenih sustava, a najveći iznos subvencije za ovu namjenu po kućanstvu iznosi 15.000 kuna odnosno najviše do polovice vrijednosti investicije. I za ovaj natječaj općina Brtonigla ima na raspolaganju 250.000 kuna od čega su petina vlastita sredstva a ostatak sredstva Fonda. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter