Pola milijuna kuna za nove kandelabre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tijeku je sanacija i rekonstrukcija stupova javne rasvjete u poreckom naselju Cervar Porat koje su prije nekoliko mjeseci devastirali i otudili vandali prilikom krade sekundarnih sirovina. U dva navrata, u prosincu lanjske i sijecnju ove godine, nepoznati pocinitelji ukrali su ukupno 12 mesinganih kandelabara s trgova Sidro i Pod hrastom te na rivi. Kandelabri, koji u prosjeku teže stotinjak kilograma, slomljeni su i išcupani s postolja, a staklene kugle koje cuvaju žarulje bacene su u more ili ostavljane sa strane.

Devastirane su i baze stupova zajedno s prikljuccima, pri cemu su strujni kabeli ostali nadohvat ruke prolaznicima i djeci. Dan nakon krade postolja su zašticena, a nakon što je prije mjesec dana Gradsko vijece Poreca dalo zeleno svjetlo nabavi nove opreme, krajem prošloga tjedna pocela je sanacija javne rasvjete.

Osim što ce novi rasvjetni stupovi biti postavljeni na mjestima otudenih, takoder ce se zamijeniti stari i dotrajali kandelabri. Tako ce 380 metara rive i spomenuti trgovi dobiti ukupno 33 nova rasvjetna tijela, svaki visine cetiri metra.

Radovi se odvijaju na dva mjerna mjesta, jer se zbog dotrajalosti derutnih dijelova postrojenja javne rasvjete išlo u kompletnu rekonstrukciju i zamjenu svih kabela, te pripadajuce opreme.

Nova javna rasvjeta u potpunosti je ekološka i uskladena sa Zakonom o svjetlosnom onecišcenju, pa ce dosadašnje narancasto svjetlo zamijeniti novo bijele boje. Završetak radova planiran je u roku od dva mjeseca, za nekoliko dana bit ce završeni gradevinski radovi nakon cega pocinje montaža elektroinstalacija. Izvodac je lovrecka firma Elma As, a troškovi iznose 512,8 tisuca kuna, osiguranih u proracunu Grada Poreca. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter