Pola milijuna kuna za male komunalne akcije

Uređenje kolodvora važan projekt za Pazin (M. RIMANIĆ)
Uređenje kolodvora važan projekt za Pazin (M. RIMANIĆ)

Projekt Pazi(n) proračun koji je 2014. Grad Pazin s udrugom GONG pokrenuo zbog uključivanja građana u proces donošenja proračuna, nastavlja se i ove godine, najavio je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Potaknuti pozitivnim odjekom projekta među građanima, dodao je, Pazi(n) proračun provodi se već treću godinu za redom. Od njega višestruke koristi imaju gradska uprava i građani jer doprinosi unapređenju međusobnih odnosa, građani se informiraju i uključuju u donošenje odluka, a kroz raspravu na zborovima građana određuju prioritete u svojim mjesnim odborima.

Dom za starije i kolodvor

Krulčić je rekao kako je lani bilo zaprimljeno oko 140 prijedloga raznih komunalnih akcija, a za njihovu je realizaciju u proračunu bilo planirano 300 tisuća kuna. Nakon održanih rasprava građani su izglasali 20 malih komunalnih akcija od kojih je većina već provedena, a ostale će do izglasavanja novih. Iduće godine za projekt Pazi(n) proračun planira se 500 tisuća kuna, a osim o malim komunalnim akcijama, na raspravama po mjesnim odborima govorit će se i o investicijskim projektima prema Strategiji razvoja grada Pazina 2015.-2020. godine. "Cilj nam je osim predstavljanja projekata, dobiti rang-listu prioriteta prema mišljenjima građana", naglasio je Krulčić.

Projekti o kojima će se govoriti su Dom za starije i nemoćne te autobusni kolodvor u Pazinu, Plan upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice i dogradnja OŠ Vladimira Nazora u Pazinu. Progresivno stari stanovništvo Pazinštine, a na tom području nema institucije koja bi im pružala socio-zdravstvenu skrb stoga je takav objekt Pazinu itekako potreban. Izrađen je idejni projekt za lokaciju Lešće, a gradnja i opremanje procijenjeni su na 50-ak milijuna kuna. Javna rasprava o Domu za starije trebala bi pokazati kolike su stvarne potrebe i koliki bi kapacitet dom u konačnici trebao imati, rekao je Krulčić.

- Zbog pozicije na ulazu u grad promet oko autobusnog kolodvora je kaotičan. Stoga je uređenje kolodvora jedan od važnijih projekata za Pazin, istaknuo je gradonačelnik. Do sada su za kolodvor i poslovnu zgradu izrađeni programsko rješenje te prometni zadatak za izradu programske studije koja obuhvaća prometna rješenja na području kolodvora i obližnje nekadašnje vojarne. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području planirane gradnje novog kolodvora, da bi se formirala čestica i ishodili akti za gradnju koja bi koštala oko 12 milijuna kuna.

Pazinčica i osnovna škola

U tijeku je i izrada Plana upravljanja zaštićenim područjem Pazinčice s ciljem očuvanja i valorizacije cijelog područja sliva. Plan će obuhvaćati niz mogućnosti razvoja područja uz Pazinčicu, uz zaštitu prostora. Kako bi se omogućila kvalitetna nastava u jednoj smjeni, objedinio glazbeni odjel s matičnom školom te zadovoljili uvjeti Državnog pedagoškog standarda, pokrenut će se postupak za proširenje zgrade osnovne škole u Pazinu. Investicija se procjenjuje na 9,9 milijuna kuna, a priprema se objava javne nabave za izradu projektne dokumentacije.

Prijedlozi građana trebaju stići do 1. kolovoza

Marina Tomišić, viša stručna suradnica za proračun u Gradu Pazinu, podsjeća da prijedloge malih komunalnih akcija građani mogu prijaviti mailom na [email protected], poštom ili osobno dostaviti u gradsku upravu do 1. kolovoza. Prijave se šalju putem obrasca koji se može preuzeti s web stanica Grada. Tijekom srpnja i kolovoza gradski djelatnici analizirat će zaprimljene prijedloge i pripremiti javne rasprave po mjesnim odborima na kojima će građani birati male komunalne akcije koje će se uvrstiti u gradski proračun za iduću godinu. Završna rasprava održat će se 8. prosinca, prije izglasavanja proračuna za dogodine na sjednici Gradskog vijeća. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter