Pola milijuna kuna za kuću Maraston


Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić i načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, potpisali su ugovor kojim 486 tisuća kuna odobreno za projekt rekonstrukcije kuće Maraston, budućeg kulturno-turističkog centra u Vižinadi. Radovi na sanaciji ove zgrade započeli su još u prosincu 2014. godine, a obuhvaćaju rekonstrukciju međukatnih konstrukcija, sanaciju krovišta i postavljanje vanjske stolarije. U ovom projektu ukupno vrijednom 950 tisuća kuna s 48 tisuća eura participira i talijanska Regija Veneto, a ostatak će osigurati Općina Vižinada.

- Ovo su za Vižinadu značajna sredstva budući da nemamo dovoljno vlastitih orijentirali smo se prema fondovima i to nacionalnim, zatim stranim, kao što su fondovi Regije Veneto, i naravno fondovi EU. Ulaganja u kuću Maraston su od velike važnosti za Vižinadu jer ju Općina želi zaštiti kao kulturno dobro. U njoj će se, nakon rekonstrukcije, urediti prostori za muzej, galeriju, Turističku zajednicu, ali polivalentna dvorana za javne programe i sadržaje, kaže Ferenac.

Kuća Maraston građena je u razdoblju od 16. do 17. stoljeća na trgu na kojem je koncem 18. stoljeća
podignuta cisterna i do danas predstavlja najvišu građevinu za stanovanje na području općine Vižinada, koja ima četiri etaže, a visoka je gotovo 14 metara. Zgrada je podignuta u doba vladavine Venecije, a za Austrougarske uprave njeno prizemlje i prvi kat korišteni su za javne potreba. U prizemlju se nalazila pošta, na katu lokal, a između dva svjetska rata i prostorije Dopolavora. Obitelj Maraston vodila je lokal s velikim problemima tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća kada su fašisti više puta pokušali likvidirati neke od njenih članova, a gradu zapaliti.

U prizemlju ove reprezentativne zgrade nalaze se ulazna vrata s izlozima, a na katu je kameni balkon koji prati čitavu dužinu pročelja. Metalnu ogradu izveli su kovači iz Vižinade prije Drugog svjetskog rata.

Reprezentativan izgled i veličina ovog kamenog balkona zanimljiv je u tipologiji sličnih istarskih građevina iako je sasvim izvjesno složen od elemenata koji su pripadali ranijim građevinama, odnosno po uzoru na arhitektonsku kamenu plastiku nastalu prije ugradnje balkona.

Naime, u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova potpisani su ugovori o sufinanciranju 112 projekata lokalnih zajednica, zapravo za unapređenje njihove komunalne i druge infrastrukture, a za to je ove godine izdvojeno 38,5 milijuna kuna. Na poziv za sufinanciranje pristiglo je 511 zahtjeva iz raznih krajeva Hrvatske, a odabrano je 112 projektnih prijedloga.

- Zadnje četiri godine pomagali smo razvoj lokalne zajednice u sklopu programa održivog razvoja. Mada je kriza smanjila sredstva, i malo dobro dođe, a pomagat ćemo i dalje i iz proračuna i savjetima i potporama za pripremu projekata za EU. U ovom slučaju radi se o sufinanciranju malih kapitalnih ulaganja uglavnom u ruralnim područjima, ali koja su pomogla velikom broju jedinica lokalne samouprave da poboljšaju kvalitetu života svojih stanovnika.

Najavio je osnivanje Fonda za sufinanciranje projekata EU-a iz kojeg će se godišnje sa 150 do 160 milijuna kuna potpomagati EU projekti. Stoga će jedinicama lokalne samouprave koje nemaju novaca taj Fond biti od velike pomoći, jer će u konačnici trebati osigurati tek oko 20 posto sredstava za sufinanciranje EU projekata, istaknuo je Grčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter