Pola milijuna Hrvata nema za režije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposleni koji su prestali primati naknadu na burzi, obitelji opterecene kreditom u kojima je jedan clan uslijed krize ostao bez posla, umirovljenici, obitelji s djecom studentima - kategorije su gradana Hrvatske kojima je potrebna pomoc za podmirivanje najosnovijih mjesecnih troškova.

Vec prošle godine istraživanje Eurobarometra pokazalo je da 51 posto gradana Hrvatske ima problema s placanjem svih svojih racuna na kraju mjeseca. Pritom najmanje pola milijuna gradana svojim mjesecnim prihodima uopce ne može platiti mjesecne racune. No, podatak o pola milijuna gradana koji nemaju dovoljno sredstava za placanje režijskih troškova zapravo je optimistican s obzirom na to da se u godinu dana gospodarska situacija u Hrvatskoj znatno pogoršala.

Rizik od siromaštva

S obzirom na pokazatelje o nezaposlenosti, otpuštanjima, distribuciji placa te riziku od siromaštva, moglo bi se reci i da se Hrvatska prema problemima gradana u placanju osnovnih mjesecnih racuna približila Madarskoj, u kojoj su mediji ovih dana objavili podatak da cak milijun gradana ne može placati režije, što je dvostruko više nego prije šest godina. Kako se navodi, 11 posto stanovnika Madarske u prosjeku za režije duguje 102 eura.

Koliko prosjecno za režijske troškove duguju gradani Hrvatske, nije poznat podatak. Medutim, da se rokovi placanja probijaju, svjedoce i podaci Hrvatske elektroprivrede (HEP). Tako su sva kucanstva u zemlji prema podacima s kraja listopada, za struju dugovala 329,27 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od cak 20 posto. No, gradani HEP-u duguju daleko manje od gospodarstva, od kojeg je koncem listopada poduzece potraživalo 1,256 milijardi kuna za isporuku elektricne energije.

Komunalna dugovanja

Najvecem komunalnom poduzecu u zemlji, Zagrebackom holdingu, za komunalne usluge gradani duguju stotine milijuna kuna, pa bi se iz primjera najveceg grada dalo zakljuciti da dugovanja gradana za komunalne usluge na razini zemlje premašuju milijardu kuna. Medutim, gradani koliko god imali problema s placanjem racuna, svoje obaveze podmiruju, kako se može cuti iz komunalnih poduzeca i ostalih pružatelja usluga, najcešce u rokovima od 15 do 30 dana od dospijeca. S gospodarstvom je situacija drugacija pa dužnici s placanjem kasne prosjecno tri mjeseca.

Energenti i voda su zadnje cega ce se gradani odreci u rezanju vlastitih kucnih budžeta. Hrvatski Caritas još je lani zamijetio da sve više gradana traži njihovu pomoc upravo za placanje osnovnih režijskih troškova. U ovoj godini situacija se dodatno pogoršala i sve više gradana od Caritasa traži novcanu pomoc za režijske troškove.

Potražnja za pomoci

- Potražnja za takvom vrstom pomoci viša je od 20 do 30 posto u odnosu na lani. Pritisak je velik, veli Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije, te dodaje da Caritas daje novcanu pomoc iskljucivo za podmirivanje racuna za struju, vodu i plin. Po njegovom iskustvu, novcanu pomoc za podmirivanje režijskih troškova najviše traže nezaposleni kojima je istekao period u kojem su primali novcanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti.

Slijede kreditno opterecene obitelji u kojima je najcešce jedan roditelj ostao bez posla, ali i obitelji koje skrbe o djeci studentske dobi. Na udaru su i umirovljenicka kucanstva, pogotovo ona u kojima je jedan od supružnika umro. Sve više gradana traži pomoc, istice Šola te navodi i da su mlade obitelji takoder u teškoj situaciji. "Ja ne znam kamo to ide", veli Šola.

Financijsku pomoc traže i oni koji još uvijek imaju radno mjesto, ali im place ili kasne ili su toliko male da ne mogu pokriti sve mjesecne potrebe.


Podijeli: Facebook Twiter