Pola milijarde za porečku komunalnu infrastrukturu

Edi Štifanić, MIlan Laković i Srđan Mađar (E. VELAN)
Edi Štifanić, MIlan Laković i Srđan Mađar (E. VELAN)

EU Projekt Poreč ili izgradnja sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda je najveće hrvatsko ulaganje u komunalnu infrastrukturu uz većinsko sudjelovanje sredstva iz europskih fondova. Govorimo o investiciji teškoj oko pola milijarde kuna koja je u 76 postotnom iznosu financirana sredstvima EU fondova. S obzirom da je Europska Unija glavni ulagač, normalno, po europskim "užancama", svaki korak te investicije podliježe strogoj kontroli birokracije u Bruxellesu koja svakih šest mjeseci obavlja iscrpne kontrole, a nadzor EU-a potrajat će narednih pet godina. Gradonačelnik Poreča Edi Štifanić poručuje porečkoj javnosti da se radi o kapitalnom, generacijskom projektu s kojim će preko 6000 stanovnika grada biti spojeno na novi kanalizacijski sustav. Riječ je o šest tisuća građana koji dosad koriste septičke jame. Objašnjava dalje Štifanić da se radi o epohalnom zahvatu, jer će se tim sustavom odvodnje i složenim sistemom pročišćavanja zaštititi more i izvore pitke vode.

- Činimo temeljni korak naprijed k pretvaranju Poreča u zeleni grad sa zelenom industrijom - rekao je Štifanić na susretu s novinarima koji je upriličen u sjedištu komunalnih poduzeća Usluga i Odvodnja s čelnicima Milanom Lakovićem i tehničkim direktorom Odvodnje Srđanom Mažarom. Cilj sazivanja presice bio je upoznati građane s tijekom radova i obavijestiti ih da će svi radovi biti prekinuti najkasnije do 25. lipnja kako bi se mogla, bez teškoća, odraditi ova turistička sezona.

- Ugovoreno je polaganje 83 kilometra kolektora ili cijevi, dosad je položeno ukupno 81 kilometar kolektora ili 98 posto planiranog. Ugovorena je izrada 32 nove crpne stanice i rekonstrukcija 50 postojećih crpnih stanica. Dosad je izvedeno 26 crpnih stanica ili 81 posto i rekonstruirano njih 38 ili 76 posto ukupnog posla - obrazložio je direktor Odvodnje Laković i dodao da se obnova asfalta nakon polaganja kolektora većinom vrši u cijeloj širini prometnice. Predviđeno je izvesti 134.000 kvadratnih metara asfalta, odnosno 33,73 kilometara prometnica.

- Dosad je izvedeno približno 104.000 kvadratnih metara asfalta, odnosno 26,1 kilometar prometnica, što znači da je obavljeno 77 posto posla - rekao je Laković i najavio da će nakon ljetne pauze sve opet krenuti u listopadu. Sami podaci nude uvid u širinu projekta, a njima valja na kraju dodati i središnje ulaganje: izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Ta zadnja faza podrazumijeva ulaganja u visini od 300 milijuna kuna. (Elio VELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 3. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter