Pola milijarde za pokriće duga veledrogerijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za pokriće dugova prema veledrogerijama, koje su pred Božić zaprijetile obustavom isporuke lijekova, Ministarstvo zdravlja osigurat će oko pola milijarde kuna, što će samo privremeno omogućiti normalno funkcioniranje sustava. Isplata ovog iznosa, koja će dijelom ići u gotovini, a dijelom u mjenicama, očekuje se u idućih desetak dana, doznaje se od veledrogerija.

- Iz Ministarstva nam je upravo javljeno da ćemo dobiti 225 milijuna kuna u mjenicama, kao pokriće dugovanja KBC-a i kliničkih bolnica te za pokriće dugova županijskih bolnica koji prelaze 365 dana od dana dospijeća.

U prvom tjednu siječnja slijedi uplata 258 milijuna kuna ljekarnama, koje će nakon te financijske injekcije s današnjih 270 dana rokove plaćanja svesti na 240 dana, rekao nam je Marijan Škiljević, direktor Oktal Pharme, jedne od četiri veledrogerije koje lijekovima opskrbljuju gotovo čitavo tržište.

I nakon ove uplate, ljekarne će i dalje biti u lošijoj poziciji u odnosu na početak 2012. godine, kad su se rokovi plaćanja kretali oko 180 dana, a stanje će se, ako se hitno ne poduzmu neke sustavne mjere, vrlo brzo vratiti na staro, upozoravaju iz veledrogerija.

Ministarstvo zdravlja predvidjelo je 1,1 milijardu kuna za sanaciju bolničkog duga u 2013. godini, ali se ne zna u kojem će se roku sanacija provesti, niti što će biti s dugovima županijskih bolnica, koje nisu u vlasništvu države.

- Naš se problem ovom uplatom ne rješava, a ako se sanacija bude odgađala, neće se ni riješiti, upozorava Škiljević, koji tvrdi da je krajnje vrijeme za sustavno rješavanje dugova u zdravstvu.

Zbog toga što država ne ispunjava svoje ugovorne obveze, samo četiri najveće veledrogerije imaju milijardu kuna zaduženja, a godišnje plaćaju po 80 milijuna kuna na račun kamata i tečajne razlike, navodi direktor Oktal Pharme te zaključuje da je njihovo poslovanje "došlo do zida".

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) sastali su se s predstavnicima veledrogerija u ponedjeljak da bi riješili pitanja dinamike podmirenja dugova za isporučene lijekove i medicinski materijal.

- Obustave lijekova neće biti, a razgovori s veledrogerijama se nastavljaju, poručili su iz Ministarstva zdravlja. Dodali su da se razmatraju dugoročno održiva rješenja za financijsku stabilnost sustava, koja uključuju objedinjenu javnu nabavu, reviziju postojećih bolničkih proračuna te jačanje nadzora i učinkovitosti bolničkih uprava. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter