Pola milijarde kuna za otpremnine u javnim tvrtkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna poduzeca, njih devet, planiraju u ovoj godini potrošiti više od pola milijarde kuna za isplatu otpremnina svojim radnicima. U financijskim izvješcima za prvi kvartal ove godine, što su ih dostavili Ministarstvu financija, devet je poduzeca, od njih 19, «prijavilo» i rezervacije za isplatu otpremnina i umirovljenje svojih radnika. Osim za odlazak u redovitu mirovinu, posljednjih je godina postala praksa i da tvrtke isplacuju izdašne otpremnine radnicima koji pristanu na prijevremeno umirovljenje ili onima koji su za pozamašnu svotu spremni potražiti drugi posao. Na taj nacin javna se poduzeca rješavaju viška zaposlenih. Uz to, otpremnine su dužni dati i radnicima koji su tehnološki višak, a visoke otpremnine ugovaraju se i u menadžerskim ugovorima.

Najviše novca, gotovo polovicu ukupne svote, na otpremnine je u ovoj godini spremno potrošiti najvece javno poduzeca - HEP. Ta je tvrtka za otpremnine rezervirala 245,24 milijuna kuna.

U slucaju da im poslodavac raskida ugovor o radu, a razlog nije odlazak u mirovinu, radnici HEP-a mogu za svaku godinu staža dobiti otpremninu u visini 60 posto bruto prosjecne mjesecne place koju su primali tri mjeseca prije otkaza.

No, kad bi HEP doista potrošio svih 245 milijuna kuna na otpremnine svojih radnika i ako bi ih u mirovinu otišlo 400 to bi znacilo da bi na svakog od njih potrošio ukupno 600 tisuca kuna. No, to ne znaci da ce radnici dobiti tolike iznose, jer otpremnina se po poreznom zakonu tretira kao placa, pa se na nju moraju platiti porez na dohodak i svi doprinosi. Doduše, za radnika s 40 godina staža neoporezivo je oko 240 tisuca kuna otpremnine, a za radnika s 30 godina staža 192 tisuce kuna.

Nakon HEP-a najviše ce na otpremnine potrošiti Hrvatska pošta i to, kako otkrivaju iz te kompanije, nešto više od 80 milijuna kuna, uz napomenu da se radi o stimulativnim otpremninama.

- Planirano je zbrinjavanje 465 radnika, od toga 283 u lipnju, a ostatak u prosincu ove godine, porucuju iz Pošte koja zapošljava 11.580 radnika, što znaci da ce u mirovinu otici oko cetiri posto zaposlenih. Na otpremnine svojih zaposlenih Pošta ce u prosjeku potrošiti oko 172 tisuce kuna.

Osim HEP-a i HP-a znacajniji iznos, oko 57 milijuna kuna, na otpremnine planiraju potrošiti i Hrvatske šume, dok su ostala javna poduzeca najavila da ce im se taj trošak kretati izmedu dva i 15 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter