Pokvarene salate i pedoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati monitoringa za trece tromjesecje, koji se provodi u sklopu Programa zdravstvene zaštite u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, pokazuju da tri analizirana uzorka nisu zadovoljila zakonske propise. Dvije gotove salate, vegetarijanska i istarska, te jedni pedoci nisu zadovoljili testiranje, odnosno, ti su uzorci bili pokvareni.

U sklopu pracenja mikrobiološke ispravnosti hladnih gotovih jela analizirano je 14 uzoraka mješavine morskih plodova i mesnih preradevina, povrca i žitarica uz dodatak majoneze ili vrhnja. Dva analizirana uzorka iz ducana nisu bila ispravna zbog povecanog broja enterobakterija, a nalazi upucuju na propust, odnosno, kontaminaciju kod pripreme ili cuvanja.

Od devet uzoraka školjkaša s gradske ribarnice (pedoci, oštrige i mušule) kod kojih je pracena mikrobiološka ispravnost i sadržaj metala (olovo, kadmij, arsen i živa) pronaden je uzorak s meduljušturnom tekucinom i povecanim brojem bakterija E. Coli. O nalazu je obaviještena sanitarna inspekcija, koja je poduzela zakonske aktivnosti u sprjecavanju širenja zaraznih bolesti.

Od ostalih pracenja valja izdvojiti da su svi uzorci voca i povrca (15 uzoraka), osvježavajuca bezalkoholna pica koja sadrže kofein (12) te sušeno voce (15) zadovoljili kriterije.

Ujedno, nastavljen je i program pracenja kakvoce zraka kroz dvije mjerne postaje, na Verudi i Rivi, a na kraju godine ce se utvrditi rezultati. Nastavljeno je i pracenje kvalitete prehrane i higijensko-sanitarni nadzor u predškolskim ustanovama, ali i ti ce rezultati biti poznati tek koncem godine.


Podijeli: Facebook Twiter