Pokušali oteti Fratarski otok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utvrdivanje granica pomorskog dobra zakonski je preduvjet za odvijanje mnogih gospodarskih aktivnosti uz more. Dio pomorskog dobra su i otoci, koji su pak vecim dijelom u državnom vlasništvu. Jedan od takvih je pulski otok Veruda, Puljanima poznatiji kao Fratarski otok. Nekoc je otok bio društveno vlasništvo s trajnim pravom korištenja upisanim za Sportsko radnicko društvo "Partizan". Potom je tim otokom gospodario Savez za fizicku kulturu Opcine Pula, a naposljetku Sportsko radnicko društvo "Bunarina". Raspadom bivše države otok je ostao u rukama lokalne zajednice, tocnije SRD-a "Bunarina" do preustroja te udruge u trgovacko društvo. Grad Pula ga je potom dao u koncesiju Bunarini d.o.o.

U razgovoru s opcinskim državnim odvjetnikom u Puli Aleksandrom Puhom doznajemo da je država jedini vlasnik Fratarskog otoka te da Grad Pula ondje nema niti jednu cesticu. Zakonom o udrugama 1997. godine imovina SRD-a "Partizan", pa tako i nekretnine, postala je vlasništvo države, a udruga je kasnije ugašena. Na taj je nacin država postala vlasnikom Fratarskog otoka. U Opcinskom državnom odvjetništvu doznajemo da je u zemljišnim knjigama za Fratarski upisana i mjera zabrane otudenja, cime je RH osigurala da se nitko ne može uknjižiti na nekretnine otoka bez izricite suglasnosti Opcinskog državnog odvjetništva.

Pitamo se kako je Grad dodijelio koncesiju za otok koji nije u njegovu vlasništvu. Gradonacelnik Boris Miletic veli da ce Grad zatražiti da se otok vrati Puli u vlasništvo. I dodaje da je Grad Pula 2003. godine dao dio Bunarine i Fratarski otok na upravljanje tvrtki Uljanik standard. Kasnije je ta tvrtka osnovala drugu pod imenom Bunarina d.o.o. i nastavila gospodariti tim zemljištem.

"U meduvremenu smo doznali da je neka navodna udruga pod imenom "Partizan" pred formiranjem te smo zatražili informacije o njoj od Ureda državne uprave. Do danas nismo dobili odgovor, a u meduvremenu je Opcinsko državno odvjetništvo uknjižilo državu kao vlasnika Fratarskog otoka. Gradu je interes da se taj otok ostavi takvim kakav jest te da ga gradani Pule koriste kao ljetovalište. Uz to, poduzet cemo sve pravne korake da bi se naša jedinica lokalne samouprave uknjižila kao vlasnik otoka. Ova je gradska vlast prihvatila prijedlog Opcinskog državnog odvjetništva za uknjižbom države, kao privremenom mjerom zaštite Fratarskog otoka od otudenja. Sada ce, slijedom svega toga, trebati revidirati i taj sporazum s Uljanik standardom, odnosno Bunarinom d.o.o.", izjavio je gradonacelnik Miletic.

Direktor Bunarine Goran Vrbanac nije želio davati izjave jer, kako je rekao, u tijeku su neki procesi pa ne bi želio izlaziti u javnost dok se ne okoncaju.

U meduvremenu Županijsko državno odvjetništvo provjerava sporne poslove oko Bunarine i Fratarskog otoka. Županijska državna odvjetnica Mirijana Jelenic nam je obecala više informacija za koji dan.


Podijeli: Facebook Twiter