Pokušajte napisati roman za samo mjesec dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oduvijek ste željeli napisati roman, ali vam je nedostajalo hrabrosti, vremena, koncentracije, upornosti? Želite li doista ostvariti taj naum, stisnite zube i uključite se u NaNoWriMo, i napišite roman od 50.000 riječi u svega mjesec dana!

Ovaj uvod zvuči kao propagandna najava, no smjeli pokret za pisanje romana u mjesec dana, nastao prije četrnaest godina, ovako ohrabrujuću podršku i zaslužuje. Iza skraćenice NaNoWriMo krije se pun naziv ovog pokreta, National Novel Writing Month (u prijevodu: nacionalni mjesec pisanja romana), začetog u Americi ali ubrzo proširenog cijelim svijetom, a u zadnjih nekoliko godina stasalog i u Hrvatskoj.

Pokretu za pisanje romana u mjesec dana pristupa se registracijom na internetskom portalu http://www.nanowrimo.org gdje se, po želji možete priključiti ili nekim tematskim odnosno žanrovskim skupinama sudionika, ili onima koji su grupirani regionalno odnosno nacionalno. Od ove godine, svoju registriranu korisničku skupinu na NaNoWriMo portalu ima i Hrvatska.

Jedina obaveza preuzeta dobrom voljom svakog sudionika je da tijekom mjeseca studenog napiše tekst od minimalno 50.000 riječi. Ne pišete u nekoj rubrici na portalu, već svoj budući roman pišete na svom računalu, bilo gdje, a periodično, po vlastitoj volji, u odgovarajuću rubriku na portalu, kopirate dotad napisani tekst, a NaNoWriMo softver vas tada izvijesti koliko ste riječi napisali.

U Hrvatskoj je lani u NaNoWriMo-u sudjelovalo dvadesetak autora, ove godine ih desetak dana prije početka već ima preko trideset. Koordinatorice NaNoWriMoa za Hrvatsku Ivana Delač i Vesna Kurilić na nedavnoj su prezentaciji ove akcije u Rijeci, najavile da će i hrvatski NaNoWriMo biti popraćen nizom "evenata" u koje će biti uključeni i partneri, poput zagrebačkog književnog kluba Booksa ili Književnog svratišta u Ližnjanu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter