Pokušaj atentata u Armeniji prijetnja stabilnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata u Armeniji doveo je u pitanje održavanje izbora planiranih za 18. veljače i mogao bi ugroziti sigurnost u regiji Kavkaza.

Predsjednički kandidat Paruir Hairikian, na kojega je pokušan atentat u četvrtak kasno navečer, nije životno ugrožen nakon što je ustrijeljen u rame nedaleko od svoje kuće u Erevanu. Liječnici su u petak izvadili metak.

Zasad nije poznat motiv napada, ali bi izbori, na kojima se očekuje da će Serž Sarksian osvojiti drugi predsjednički mandat, mogli biti odgođeni za dva tjedna u skladu s ustavom ako Hairikian bude prisiljen povući se.

"To je udarac vodstvu zemlje i našoj državnosti", rekao je novinarima premijer Tigran Sarksian.

Ovaj napad na predsjedničkog kandidata izazvat će strah da će se ponoviti nasilje kakvo je zasjenilo predsjedničke izbore 2008. kada su izbili sukobi između oporbenih prosvjednika i policije u kojima je poginulo desetak ljudi.

Neovisni politički analitičar Aleksander Iskanderian smatra da napad nije bio usmjeren protiv Hairikiana, kojega opisuje kao simbola neovisnosti.

"Taj pucanj je bio usmjeren protiv političkog razvoja zemlje i njegov cilj je bio destabilizirati situaciju i zasjeniti izbore."

Bilo kakav znak nestabilnosti na Kavkazu izaziva zabrinutost kod ulagača jer kroz Armeniju prolaze naftovodi i plinovodi za Europu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter