Pokrivamo se minusima i cekovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema izracunu Nezavisnih hrvatskih sindikata potrošacka košarica za cetveroclanu obitelji koja živi u Puli u svibnju je iznosila 7.259 kuna. Puljani i dalje najviše troše na prehranu, oko tri tisuce kuna. Slijede troškovi stanovanja s gotovo 1.900 kuna, odijevanja s 880 te prijevoza s 740 kuna. Vec tradicionalno, najmanje otpada na troškove kulture, oko 350 kuna mjesecno.

Inace, hrvatska prosjecna košarica za mjesec svibanj koštala je 6.628 kuna, što je za 0,09 posto više nego u travnju. No, ono što Puljane više brine, i s pravom ljuti, jest što je pulska košarica 600 kuna skuplja od "državnog prosjeka", a od najjeftinije potrošacke košarice u Hrvatskoj, koju imaju Varaždnici, skuplja cak tisucu kuna. Jeftiniji od Pule je cak i Zagreb u kojem košarica košta 6.458 kuna ili "skupi" Dubrovnik u kojemu je ona šest i pol tisuca kuna.

Potrošacka košarica za troclanu obitelj u Puli iznosi 5.444 kuna, dok je ona umirovljenicka, za dvoje umirovoljenika u vlatitom stanu oko tri i pol tisuce. Usput, prosjecna mirovina isplacena u svibnju za travanj, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iznosila je 2.169 kuna. No, mirovinu do dvije tisuce kuna prima cak 50,9 posto umirovljenika.

Što se tice pokrivenosti košarice prosjecnom placom, a koja je u ožujku iznosila 5.367 kuna, ona se krece oko 80 posto, dok za Pulu taj podatak pada na tek 74 posto. Ostatak do sto posto se valjda podmiruje minusima, cekovima, karticama… Ukljuce li se u košaricu još i troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, ona bi iznosila gotovo osam i pol tisuca kuna, a pokrivenost prosjecnom neto placom bila bi 63 posto.


Podijeli: Facebook Twiter