Pokrit će se potrebe asistenata u nastavi za svu djecu


Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. 2020. Europskog socijalnog fonda, objavilo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga za Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Natječaj do sredine kolovoza

Kako doznajemo iz gradskog Odsjeka za informiranje, Grad Pula se priključio pozivu te je jedan od gradova partnera u projektom prijedlogu pod nazivom "MOZAIK - Pomoćnici u nastavi za učenike u Istri" kojeg je prijavila i operativno vodi Istarska županija. Naime, poziv za podnošenje projektnih prijedloga objavljen je 13. srpnja i bit će otvoren sve do 14. kolovoza ove godine nakon čega će Grad biti u mogućnosti dati detaljnije informacije o samom projektnom prijedlogu.

Naime, jedan od glavnih ciljeva tog poziva jest povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno obrazovnim ustanovama. Navedenim pozivom želi se nastaviti dobra praksa iz prethodnog natječaja u okviru Europskog socijalnog fonda i ostalih projekata kako bi se pružila adekvatna podrška učenicima s teškoćama. Za financiranje projekata u okviru ovog poziva na dostavu projektnih prijedloga, raspoloživ je iznos od 55 milijuna kuna. Financiranje je osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda te iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Grad Pula je i prošle godine također aplicirao na projekt putem kojeg su se tražila sredstva za osiguranje asistenata u nastavi, međutim projekt nije prošao, a sredstva nisu odobrena. Tada je gradska uprava konstatirala kako je Grad odradio ogroman posao što se tiče natječaja, predavši svu dokumentaciju kao i dokumentaciju koja se tražila od osnovnih škola, dodajući da su ih konačni rezultati natječaja neugodno iznenadili te da im nije bilo jasno zašto njihov projekt na natječaju nije zadovoljio.

Lani je nastavu u pulskim školama pohađalo ukupno 44 djece s teškoćama kojima je bio potreban asistent u nastavi, a Grad je tražio sredstva za ukupno 28 asistenata dok se na sam natječaj javilo njih stotinu. Na kraju su se asistenti osigurali putem mjera za poticanje zapošljavanja "Mladi za mlade" Zavoda za zapošljavanje a, prema najavama, Grad je iz svojih sredstava jedan dio pomoćnika u nastavi osigurao najpotrebitijim učenicima.

S druge strane, sredstva putem Europskog socijalnog fonda lani je uspjela dobiti Istarska županija koja je ujedno bila druga županija u Hrvatskoj po odobrenim sredstvima. Sredstva su dobivena kroz projekt "Školovanje bez diskriminacije-ulog u tolerantno društvo" u sklopu kojeg je financiran odabir i osposobljavanje asistenata kao i njihova plaća te je u Istri lani bilo zaposleno 65 pomoćnika u nastavi koji su radili sa 73 učenika.

Ove, pak godine, prema najavama, trebalo bi se osigurati i više nego dvostruki broj asistenata u nastavi ali i povući i značajno veća bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Putem novog natječaja, očekuje se da bi za angažman pomoćnika u nastavi trebalo bespovratno stići preko 6 milijuna kuna, dok je lani za tu svrhu Istarska županija povukla 3,5 milijuna kuna.

Ukupno 162 pomoćnika u nastavi

Također, očekuje se da će se putem bespovratnih sredstva uspjeti zaposliti ukupno162 pomoćnika u nastavi za ukupno 185 djece. Time bi se pokrile potrebe sve djece koja imaju rješenja Ureda državne uprave i nadležnih povjerenstva, u kojima stoji da trebaju pomoć u praćenju nastave u redovitom programu.

Neslužbeno se doznaje da bi ove godine trebali biti i fleksibilniji uvjeti kod zapošljavanja asistenata, pa tako više neće biti uvjet da nezaposlena osoba mora biti u evidenciji Zavoda. Naime, jedini uvjet, kako doznajemo, biti će da u trenutku sklapanja ugovora o radu, nema drugi važeći ugovor o radu jer upravo je to lani bio veliki problem, budući da u Istri velik broj ljudi radi u sezoni.(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter