Pokretač razvoja ne može biti isključivo obiteljski turizam

Željko Kukurin (M. MIJOŠEK)
Željko Kukurin (M. MIJOŠEK)

Za jednu od najvećih hrvatskih turističkih tvrtki - porečku Valamar Rivieru - ova je godina bila posebna. Ne samo što su dovršili jednu od najvećih investicija u hrvatski turizam ove godine - turistički resort na otoku Sveti Nikola u Poreču - već su završili sezonu s najboljim mogućim brojkama. Zadovoljstvo godinom ne krije i novi predsjednik Uprave tvrtke Porečan Željko Kukurin, koji je upravo u vrijeme inauguracije tog resorta preuzeo funkciju nakon što je niz godina vodio umaški Istraturist. 

- Za hrvatski turizam 2015. godina jedna je od najboljih i mnogi kažu da bi nekoliko ovakvih sezona još jače pokrenulo investicijski ciklus. Kakvom biste je vi opisali za vašu tvrtku? Koliko je ona po prihodima, turističkom prometu i dobiti bolja od lanjske?

- Ova će godina biti daleko najbolja poslovna godina za Valamar Rivieru, ali to je i rezultat niza prethodnih uspješnih godina u kojima smo puno toga pripremali, a ove godine realizirali. Konsolidirani prihodi koje smo ostvarili u prvih devet mjeseci veći su za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U 2015. godini očekujemo da ćemo ostvariti gotovo 1,3 milijarde kuna poslovnih prihoda i snažan rast operativne dobiti (EBITDA) koja će na godišnjoj razini doseći između 405 i 415 milijuna kuna. To je povećanje od čak 46 posto, odnosno 130 milijuna kuna više nego lani. Odlične rezultate prepoznali su i investitori pa je dionica Valamar Riviere od početka godine porasla za više od 20 posto.

- U kojoj mjeri su se nove investicije, prije svega resort na Svetom Nikoli, pokazale prihvaćenima na tržištu ove godine?

- Najveći rast prihoda od 20 posto ove smo godine ostvarili u objektima kategorije četiri i pet zvjezdica, u koje smo investirali u proteklom razdoblju. Najveće ovogodišnje ulaganje od 281 milijun kuna realizirano je u Valamar Isabella Island Resortu na otoku Sveti Nikola nasuprot porečkoj rivi. Isabella Island Resort je iskorak prema tržišnom segmentu više platežne moći gdje se odmor u glavnoj sezoni dnevno naplaćuje od 220 do 700 eura na dan. Pritom, razina pružene usluge i ukupni doživljaj odmora ima daleko višu dodanu vrijednost, čime ciljamo na drugačije goste od onih koji većinom dolaze u Poreč i Istru. Ostvareni financijski i operativni rezultati daleko su bolji od planiranih u prvoj godini. Vjerujem da će ovakve investicije pokrenuti u Istri novi razvojni ciklus ulaganja u konkurentnost i kvalitetu cjelokupne ponude od hotela do restorana, izleta, trgovina i sl., odnosno stvaranje ukupnog turističkog proizvoda više kvalitete.

- Vaši su prethodnici u više navrata isticali da će povećanje PDV-a u turizmu utjecati na daljnje investicije Valamar Rivijere. Ipak, to se, barem sudeći po posljednjim investicijama, nije dogodilo. Što se promijenilo?

- Ulaganje u turizam je dugoročno ulaganje, pa su se odluke za projekte koje smo realizirali ove godine donijele u vrijeme kada je stopa PDV-a bila deset posto. Usklađivanje stope PDV-a na konkurentnu s ostalim mediteranskim zemljama nije pitanje zarade ove godine, već strateškog opredjeljenja Hrvatske za turizam i ukupna ulaganja u turizam. Hrvatska ima daleko premali broj hotela i resorta četiri i pet zvjezdica da bismo za sebe mogli reći da smo ozbiljna turistička destinacija. Niža stopa PDV-a i stabilno ekonomsko okruženje znače veću profitabilnost ulaganja koja su nužno potrebna ako želimo ubrzati investicije u turizam, posebno u hotele i resorte više kvalitete. U obiteljskom turizmu nema ničeg lošeg, dapače, mislim da je to dobar model podizanja standarda života hrvatskih građana, ali pokretač razvoja destinacija ne može biti isključivo obiteljski turizam ili turizam niske potrošnje. (Barbara BAN)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter