Pokret kao ispovijest pred publikom

Iz predstave "Pokret-ač"
Iz predstave "Pokret-ač"

Mala scena Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula preksinoć je bila u znaku suvremenog plesa i zagrebačke plesne scene koja se predstavila s dvije predstave i to prvo "Love will tear us apart" u produkciji De facto i koprodukciji Colectiff Loge 22 te "Pokret-ač" u produkciji Studija za suvremeni ples i koprodukciji s HIPP-Tjednom suvremenog plesa.

"Love will tear us apart" koja je tek prvi dio trilogije (nastavci su "Boys dont cry" i "the_beatles") već u naslovu priziva slavnu pjesmu grupe Joy Division s kojom predstava i počinje.

Petra Hraščanec koja uz Sašu Božića potpisuje koreografiju je sama na gotovo praznoj bini te skladbe Joy Division te grupa Tuxedomoon, National, Belle & Sebastian i Rufusa Wainwrighta koristi da bi se obratila publici i pričala o sebi.

Pojedine numere na kojima pleše posvetila određenim ljudima, a među njima je bila i ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić. Za jednu točku bira osobu iz publike koju dovodi na binu te Hrašćanec završava tako što zuri u nju.

Dakle, tu imamo priču, pjesmu i ples koji zajedno služe jednoj osobnoj ispovijesti, a sve je jako dobro povezano i prilično efektno koliko god da se čini jednostavno. Petra Hrašćanec je suočena s publikom s kojom dijeli nešto svoje, ponekad otvoreno, ponekad diskretno kroz plesni korak ili jednostavno pogled.

Čim je ona završila pozornicu je zauzela ekipa Studija za suvremeni ples. I u njihovom "Pokret-aču" imamo komunikaciju s publikom i pokušaje da se dopre do nje i učini je se sastavnim dijelom predstave pa se uzgred spominju i netom održani izbori. Ekipa se zavlači ispod kartonskog "tepiha" oblijepljenog parolama koje možda imaju a možda nemaju smisla te povezanog metrima ljepljive trake pa ispod njega izlazi transformirana, prerušena u nove kostime. Uglavnom su u pokretu, ali ih povremeno nešto ili netko zaustavi, nešto ili netko na što oni nemaju utjecaja. Aplauz i naklon publici, ali predstava još nije gotova, ne dok netko ne stisne to dugme koje se negdje nalazi.

Aleksandra Janeva Imfeld je autorica koreografije u predstavi "Pokret-ač" u suradnji sa izvođačima, a plesači odnosno izvođači/pokret-ači su Ana Vnučec, Martina Tomić, Ana Mrak, Dina Ekštajn, Matea Bilosnić, Branko Banković i Bruno Isaković, a tu je i pokret-ačica Bosiljka Vujović-Mažuran. (M. RADIĆ; Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter