Pokrenuti gradane putem predizbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga gradana Ladonja od subote prima prijave kandidata za Hrvatski sabor putem postupka predizbora. Potvrdeno je to u petak navecer u pulskoj Zajednici Talijana na godišnjoj skupštini kojom je dominirala tema o predizborima, a na kojoj se okupilo 400-tinjak sudionika.

- To je naš odgovor na pitanja kako pokrenuti gradane, kako ih uvjeriti da je stvarna moc u njihovim rukama te ih ukljuciti u aktivnosti kojima su cilj promjene, rekao je predsjednik Ladonje Plinio Cuccurin. Dodao je kako znaju iz iskustva mnogih razvijenih demokracija da su predizbori najdemokratskiji oblik pripreme i odabira kandidata za politicke funkcije.

- Prvi predizbori koje smo proveli 2009. i u kojima je sudjelovalo 20-ak tisuca ljudi to su potvrdili na najbolji moguci nacin. Zato cemo i sada u izbornoj bitci za ulazak u Hrvatski sabor uciniti isto. Dragi prijatelji, pripremimo se za Sabor da bismo unijeli nove ideje i novi pristup politici, drukcije prioritete, ali i zato da bismo potakli druge da nam se pridruže, zakljucio je Cuccurin.

Celni covjek predsjedništva Ladonje Angelo Mattich predstavio je program predizbora i rekao da od subote, 11. lipnja, primaju kandidature svih onih koji se žele kandidirati za jedno od 14 mjesta, koliko ih ima na kandidacijskoj listi za Sabor.

- Mogu sudjelovati svi punoljetni gradani, a uvjet je da svaki kandidat do 31. srpnja prikupi najmanje 200 potpisa gradana. Tijekom kampanje, koja ce trajati u kolovozu i rujnu, svim kandidatima bit ce omoguceno jednakopravno predstavljanje. Izbori ce se održati od 20. do 28. rujna, a glasat ce se telefonom, internetom i na birackim mjestima. Rezultati ce biti objavljeni 30. rujna, kada ce biti objavljen i redoslijed kandidata na listi. Prvi na listi bit ce onaj kandidat koji osvoji najvece povjerenje biraca izašlih na predizbore, zakljucio je Mattich.

Raoul Privileggio je prilikom podnošenja financijskog izvješca udruge Ladonja naglasio da su se u 2010. uglavnom financirali prihodima njihovih vijecnika. Odnosno, da vijecnici volontiraju, a dobivene naknade za rad u tijelima jedinica lokalne samouprave uplacuju Ladonji. Pojasnio je da su po toj osnovi lani prihodovali 361 tisucu kuna, a na razne usluge potrošili 311 tisuca kuna.

- U 2011. planiramo prihod od 411 tisuca kuna, od vijecnika 311 tisuca, a od donacija 100 tisuca kuna. Najveci izdatak bit ce nam promocija. Na nju namjeravamo potrošiti 300 tisuca od ukupno 420 tisuca planiranih troškova, zakljucio je Privileggio. (P. GREGOROVIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter