Pokrenuta procedura za osnivanje županijske riznice

(Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Snimio Neven LAZAREVIĆ)

Prije više od godinu dana u Županijskoj skupštini predstavljena je inicijativa za formiranje županijske lokalne riznice kojom bi se stvorio jedinstven račun proračunskih korisnika, što bi u konačnici značilo "jedan račun za sve korisnike". Konkretno, primjenom tog modela ugasili bi se postojeći žiro-računi ustanova i institucija čiji je osnivač županija, a sve platne transakcije odvijale bi se preko jednog računa.

Bio je to prijedlog SDP-ovog vijećnik Danijela Ferića koji je ustvrdio da to nije nikakva novost jer su ga već uvele neke druge županije, poput Primorsko-Goranske i Osječko-baranjske, a ima ga i Grad Pula. Jedan od motiva za uvođenje riznice bilo je osiguranje dodatnih ušteda, a tim bi se modelom spriječilo i zadržavanje novca na posebnim računima te bi se izbjegla plaćanja s računa na račun. Prijedlog je načelno podržao istarski župan, a s odmakom od godinu dana pitali smo županijski Odjel za proračun i financije je li se u međuvremenu riznica i formirala.

Nadležna pročelnica Slavica Benčić Kirac odgovorila nam je kako je taj upravni odjel sredinom prošle godine započeo s pripremama za uvođenje riznice, i to kroz nekoliko aktivnosti. Po njenim riječima, u tu je svrhu unaprijeđen sustav za vođenje računovodstva proračuna i njegovo planiranje te je dosadašnji sustav koji nije imao mogućnosti širenja i podržavanja velikog broja korisnika, zamijenjen novim te su podaci prebačeni na novu platformu.

- Kod uvođenja korisnika u sustav, potrebno je posebno sagledati specifičnosti svakog korisnika te predvidjeti sve potrebe u novom sustavu kako korisnici ne bi imali problema u svakodnevnom funkcioniranju unutar riznice. Tijekom iduće godine planiramo sagledati posebnosti proračunskih korisnika, napraviti sveobuhvatnu analizu te donijeti plan njihovog uključivanja. U planu će biti podržani svaki mogući prihod koji bi korisnici mogli ostvariti, način njegovog brzog prepoznavanja i obavještavanja samog korisnika o naplati. U planu mora biti definiran i način stavljanja sredstava korisnicima na raspolaganje te kontrola utrošenih sredstava. Također, moraju biti usklađena knjiženja te omogućeno automatsko stvaranje izvještaja, kazala je županijska pročelnica. (NAPISALA Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ) 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter