Pokrenuta istraga protiv uhićenih policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv jučer uhićene dvojice policijskih službenika zbog osnovane sumnje da su za novac otkrivali podatke iz istrage zainteresiranim osobama.

Prvoosumnjičenog policijskog službenika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Odjela suzbijanja korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, i drugoosumnjičenog policijskog službenika Policijske uprave zagrebačke USKOK tereti da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita i pomaganja u primanju mita.

Kako se navodi u priopćenju USKOK-a, osnovano se sumnja da su oni od srpnja do rujna ove godine u Zagrebu zainteresiranim osobama dostavljali podatke o provođenju posebnih dokaznih radnji za čije operativno provođenje je bio zadužen prvoosumnjičeni službenik Pnuskoka.

Njih dvojica su se dogovorili da će on podatke prikupljene tijekom operativnog provođenja posebnih dokaznih radnji davati drugoosumnjičenom policijskom službeniku koji će ih potom prenositi zainteresiranim osobama, od kojih će dobivati novčane naknade i dijeliti ih.

Sukladno dogovoru oni su, znajući da time otežavaju i onemogućavaju provođenje posebnih dokaznih radnji i kriminalističko istraživanje, u više navrata zainteresiranim osobama dostavili navedene podatke za što su dobili novčane nagrade.

Osim toga, policijski službenik Pnuskoka je 26. rujna 2012. jednu osobu, nakon što je tijekom operativnog rada na provođenju posebnih dokaznih radnji saznao da ta osoba kontaktira s osobama nad kojima se provode posebne dokazne radnje, osobno obavijestio o do tada prikupljenim saznanjima, navodi se u priopćenju.

Sudac istrage zadržao ih je u jednomjesečnom pritvoru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter