Pokrenuta istraga protiv Roncevica i Bacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ministar obrane Berislav Roncevic i dalje uživa zastupnicki imunitet, ali to nece omesti Državno odvjetništvo da protiv njega provede istragu po kaznenoj prijavi podnesenoj zbog sumnji da je zloupotrijebio ovlasti prilikom nabavke vojnih kamiona 2004. godine. Danas je na svojoj web stranici DORH je otvorio istragu protiv Roncevica i njegovog najbližeg suradnika Ive Bacica.

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je vecinom glasova prihvatilo tumacenje DORH-a da prema nedavno izmijenjenom Zakonu o kaznenom postupku zastupniku nije potrebno skidati imunitet tijekom istrage, prije podizanja optužnice, s obzirom na to da kazneni postupak pocinje upravo s dizanjem optužnice. Za takav je zakljucak glasalo sedam clanova povjerenstva, cetvero zastupnika HDZ-a i tri SDP-a, a jedino je HDSSB-ovac Ivan Drmic smatrao da je nužno Roncevicu ukinuti imunitet kako bi se mogla provesti sveobuhvatna istraga.

SDP-ovci su predložili da se, zbog pravnih dilema, Roncevica za svaki slucaj liši imuniteta i da se istovremeno zatraži autenticno zakonsko tumacenje nadležnog saborskog odbora. No, za taj su zakljucak glasala samo cetiri clana povjerenstva, ponovo socijaldemokrati i k tome Drmic.

Odluka da se Roncevicu ne oduzima imunitet predstavlja preokret u odnosu na ono što je prije tri dana zastupao potpredsjednik Sabora i predsjednik Odbora za Ustav Vladimir Šeks. On je u izjavi Novom listu izrazio cudenje što u DORH-u misle da u trenutacnoj fazi predmeta nije potrebno odlucivati o Roncevicevom imunitetu.


Podijeli: Facebook Twiter