Pokrenuta istraga o tragičnoj prometnoj nesreći u Puli

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je Policijska uprava istarska podnijela kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana, Kristijana Bana (23) iz Galižane i Slavoljuba Prpića (43) iz Svete Nedjelje, dvojice vozača koji su u ponedjeljak navečer u Puli skrivili prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale dvije Puljanke, a jedna je zadobila teže ozljede, Općinsko državno odvjetništvo u Puli u srijedu je provelo dokaznu radnju, prvo ispitivanje osumnjičenih, te donijelo rješenje o provođenju istrage.

Vozač BMW-a njemačke registracije, 23-godišnji Ban, tereti se da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, a s obzirom na posljedice, odnosno činjenice koje se navode u istražnom zahtjevu, u slučaju da u sudskom postupku bude proglašen krivim, prijeti mu zatvorska kazna od tri do 12 godina. Vozača BMW-a švicarske registracije, 45-godišnjaka iz Svete Nedjelje, također se tereti za počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, ali ih nehaja. U slučaju da mu se dokaže krivnja, 45-godišnjem Prpiću pak prijeti zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Kako se navodi u istražnom zahtjevu objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva, postoji osnovana sumnja da se 23-godišnji Ban u ponedjeljak, oko 23.40 sati, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozilom njemačkih registracijskih oznaka kretao kolnikom Ulice 119. Brigade u Puli na mjestu gdje je ograničenje brzine na 50 kilometara na sat. Osnovano se sumnja da je, svjestan da svojim postupanjem može izazvati opasnost za život i tijelo ljudi pa pristajući na to, brzinom većom od dopuštene i neprilagođenom osobinama ceste, gustoći prometa i preglednosti, preko pune crte pretjecao kolonu od najmanje deset vozila. Budući da je istovremeno 45-godišnjak, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, upravljajući vozilom švicarskih registracijskih oznaka lakomisleno smatrao da neće izazvati opasnost za život i tijelo ljudi, bez da se uvjerio da radnju može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu, započeo skretanje ulijevo na parkiralište, došlo je do naleta vozila njemačkih registracijskih oznaka na lijevu bočnu stranu vozila švicarskih registracijskih oznaka. Uslijed siline udarca vozilo njemačkih registracijskih oznaka se odbilo ulijevo i zahvatilo pješakinje koje su hodale izvan kolnika prometnice, pri čemu su od udarca i odbacivanja dvije pješakinje preminule (Ksenija Batel (49) i Renata Družetić Pliško (51) iz Pule, op.a.), dok je jedna pješakinja (Tanja Carta (45) iz Pule, op.a.) zadobila teške tjelesne ozljede.

Sucu istrage Županijskog suda u Puli podnijet je prijedlog da se Kristijanu Banu odredi istražni zatvor da na slobodi ne bi utjecao na svjedoke koji će biti ispitani tijekom istrage, dok je 45-godišnjak pušten na slobodu. (M. VUKŠIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter