Pokrenuta inicijativa za osnivanje klastera mljekara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak istarskih stočarskih udruga i zadruga, vlasnika mljekara odnosno sirana te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, podržalo je zamisao o osnivanju Klastera istarskih proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda na radnom sastanku održanom u Pazinu.

Sudionici skupa donijeli su formalnu odluku o osnivanju klastera sa sjedištem u Savičenti, a odbor za registraciju treba pripremiti svu dokumentaciju za trgovački sud tako da se do kraja siječnja 2014. održi osnivačka skupština.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović istaknuo je da će osnovni ciljevi ovakvog klastera biti povezivanje svih istarskih proizvođača i prerađivača mlijeka kao i pomoć u njihovu zajedničkom nastupu na tržištu.

Klaster će biti nositelj zaštite autohtonih mliječnih proizvoda, prije svega sira; pomagat će članovima u njihovim razvojnim projektima; biti zajednički medij za povlačenje europskih sredstava kojima se prema pravilima europske zajedničke poljoprivredne politike pokriva eventualna razlika između tržišne cijene i cijene proizvodnje.

Poljoprivredne udruge odradile su svoj zadatak kvalitetnog razvoja poljoprivrednih resursa u Istri. Otkako je Hrvatska u EU pravila igre su drugačija i sada je važnije poljoprivrednike povezati u proizvođačke organizacije odnosno gospodarska interesna udruženja, naglasio je Antolović. (D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter