Pokrenut projekt e-liste čekanja i e-naručivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojić pokrenuo je pilot projekt "eLista čekanja i eNaručivanje", kojim započinje formiranje jedinstvene nacionalne e-liste čekanja na temelju podataka s bolničkih lista čekanja svih 60 bolnica u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu koji će omogućiti da liste čekanja u svim zdravstvenim ustanovama postanu transparentne i ažurne te da se mogu uspoređivati, a za naručivanje će umjesto pacijenata biti zaduženi obiteljski liječnici, istaknuto je na predstavljanju projekta u HZZO-u.

- Ovime prelazimo iz papirnate tehnologije 19. stoljeća u tehnologiju 21. stoljeća. Za pacijente nema više lutanja, uvodimo red u liste čekanja - istaknuo je ministar Ostojić, nakon što je utvrdio da je prvi slobodan termin za pregled dermatologa dostupan 22. kolovoza u 16 sati u OB Ogulin.

U projekt su se zasad uključile dvije županije, Ličko-senjska i Karlovačka, a do kraja godine u sustav e-liste čekanja i e-naručivanja ući će svih 60 bolnica. Centralni sustav e-listi čekanja odsad će svakih sat vremena ažurirati podatke o prvim slobodnim terminima za oko 120 postupaka u zdravstvenom sustavu iz OB Karlovac, OB Gospić, OB Ogulin i OB Duga Resa.

 Nakon što nacionalna e-lista čekanja profunkcionira, bolnice će se, poručuje ministar, morati suočiti s rezultatima, neovisno o tome je li za duljinu čekanja na pregled kriv manjak ili kvaliteta liječnika. "S vremenom ćemo uvesti i indikatore kvalitete bolnica, a one će se značajno restrukturirati", zaključuje Ostojić. Primjenom novog sustava skratit će se čekanje na pretrage, ali će se i riješiti problem "duplih" pacijenata, najavljuju u HZZO-u. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

Istarska županija kreće 1. listopada
Od 15. rujna u projekt e-liste čekanja uključit će se Zadarska, Istarska i Primorsko-goranska županija, koje će e-naručivanje uvesti do 1. listopada. Mjesec dana kasnije u projekt ulazi i Zagrebačka županija, a ostale će se sustavu priključiti do 15. prosinca. Planirani završetak projekta je 15. prosinca za e-listu čekanja, a 1. siječnja 2013. za e-naručivanje. 


Podijeli: Facebook Twiter