Pokrecemo referendum o Plominu 3!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena stranka-zelena alternativa predat ce Skupštini Istarske županije na sjednici u ponedjeljak pisani zahtjev za raspisivanje referenduma o energentu u trecem bloku termoelektrane Plomin, obavijestili su novinare na konferenciji za novinare u cetvrtak predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, predsjednica njenog županijskog odbora Gordana Ferencic i predstavnica ekološke udruge Naša zemlja Božena Sucic Juricic.

- Nakon što od Istarske županije nisam dobio ni jedan odgovor vezan uz ugovor o izgradnji zamjenskog bloka termoelektrane, dva puta sam tražio tematsku sjednicu, a sada, kada se i to izjalovilo, odlucili smo zatražiti raspisivanje referenduma, kaže vijecnik Rupnik.

- Zahtjev je potpisalo šesnaest vijecnika Skupštine, što je više od trecine njihovog ukupnog broja, koliko je po Zakonu o referendumu i Statutu Istarske županije potrebno. Ocekujemo da ce u ponedjeljak, prije same predaje zahtjeva, potpisati još poneki, napomenula je Ferencic.

Referendumsko pitanje koje se predlaže glasi: "Da li se kod rekonstrukcije termoelektrane Plomin ili izgradnje bloka Plomina 3, kao energent, treba koristiti plin ili uvozni ugljen? Tko je za plin, zaokruži - da; tko je protiv plina, zaokruži - ne".

Kao što je poznato, ekolozi zagovaraju plin kao energent i uvjereni su da vecina gradana želi isto.

- Plin je ne samo prihvatljiviji za okoliš i manje štetan za zdravlje, nego mu je i iskoristivost veca od ugljena. Koliko razumijem, termoelektrana se gradi zbog interesa ugljenarskog lobija jer nece biti novog zapošljavanja. Umjesto da koristimo obnovljive izvore energije, mi se podredujemo stranim investicijama. Svakim danom smo sve manje gospodari u svojoj zemlji, a sve više sluge, rekla je Sucic Juricic.

Zeleni žele da se referendum održi ujesen, prije izbora, jer smatraju da tada politicari nece ništa govoriti ili ciniti protiv mišljenja gradana. Takoder, mocnom polugom u svojim rukama smatraju monitoring EU-a, zbog kojeg se Vlada nece usuditi zabraniti referendum, kao što je to ucinila 1996. godine s referendumom o energentu u drugom bloku TE Plomin.

Ipak, prva stepenica na kojoj bi se mogli spotaknuti je sama Skupština, jer se o prijedlogu nece raspravljati prije sredine rujna, a ako tada za tu tocku ne bude mjesta na dnevnom redu, sljedeca sjednica može doci prekasno, s obzirom na to da se Skupština saziva u intervalima od dva mjeseca. U tom slucaju racunaju na mogucnost da zatraže izvanrednu sjenicu te na odredbu da predlagac ima pravo sam je sazvati ako ne bude održana u zakonskom roku.

Rupnik i Ferencic su o namjerama za raspisivanje referenduma nedavno osobno razgovarali s predsjednikom Ivom Josipovicem, a dobre izglede da plin bude prihvacen vide u cinjenici da se javljaju potencijalni investitori u takvo postrojenje.


Podijeli: Facebook Twiter