Pokošeno nalazište amfora u Kandlerovoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je zapocelo uredenje arheološkog nalazišta na kraju Kandlerove ulice, odnosno nesudene prve garažne kuce u Puli. To je navelo mnoge da pomisle da se pitanje imovinskopravnih odnosa riješilo te da ce se dugogodišnja rupa, koja je, osim najveceg nalazišta amfora, takoder i leglo komaraca i neobicnog samoniklog bilja, konacno urediti. Medutim, iako se orno pristupilo košnji neobicnog bilja - to je sve što ce se zasad uciniti na toj lokaciji.

- Gradonacelnik je donio odluku o sekvestraciji lokacije, a po naputku Konzervatorskog odjela je Grad Pula, odnosno Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, postao skrbnik nalazišta/gradilišta. Ranije smo pristupili uredenju nogostupa uz lokaciju i postavili zaštitnu ogradu, a sada smo pokrenuli zaštitu nalazišta od raslinja. To su prije svega mjere zaštite i zadržavanje koliko-toliko održivog stanja za eventualni nastavak istraživanja, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Prhat nam je potvrdio i da još uvijek ne uspijevaju stupiti u kontakt s investitorom, tvrtkom PZ ulaganja, i njenim direktorom Romanom Binderom te eventualno dogovoriti rješenje ovog višegodišnjeg problema.

Buduci da PZ ulaganja nije provodio mjere zaštite na kulturnom dobru te nije na primjeren nacin zaštitio gradilište, cime dovodi u pitanje sigurnost prolaznika i korisnika okolnih prostora, konzervatori su na privremeno upravljanje lokaciju prebacili Gradu. (G. ROJNIC, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter