Pokopano 409 žrtava srebreničkog genocida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U krugu memorijalnog centra u Potočarima u četvrtak su pokopani posmrtni ostaci 409 bošnjačkih žrtava genocida kojega su u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Nakon pada Srebrenice prije 18 godina ubijeno je više od osam tisuća Bošnjaka, pretežito muškaraca i dječaka a u Potočarima od ovog 11. srpnja počivaju posmrtni ostaci njih 6066, dok se tijela oko 700 ubijenih još čekaju identifikaciju a traga se za kostima još oko 1300 žrtava.

U četvrtak su u Srebrenici među ostalim pokopani ostaci djevojčice koja je preminula odmah nakon rođenja 12. srpnja 1995. godine a tijelo joj je pronađeno u masovnoj grobnici, 44 dječaka koji su u vrijeme kada su ubijeni imali između 14 i 18 godina te jednog 76-godišnjeg starca.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, koji je predvodio vjerski obred tijekom pokopa u Potočarima, kazao je u svojoj propovjedi da se tragedija iz prošlosti ne može promijeniti niti se mrtve može oživjeti no zato se ne smije zaboraviti lica zločinaca ali i onih koji su svojim nečinjenjem suodgovorni za počinjene zločine. Pozvao je pri tom da se ne živi s osjećanjem mržnje i osvete ali uz obveza da se odgovorne privede pravdi što je preduvjet mira i zajedničkog života. "Srebrenica je grijeh čovječanstva a krivnja zločinaca", kazao je Kavazović.

Komemoracija je započela intoniranjem bosanskohercegovačke himne i podizanjem zastave BiH u nazočnosti tisuća ljudi. Na komemoraciji sudjeluju predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, visoi predstavnik međunarodne zajendice u BiH Valentin Inzko, brojni bosanskohercegovački dužnosnici s različitih razina vlasti te gosti iz inozemstva. Među njima su Anne Richar, pomoćnica državnog tajnika SAD za pitanja stanovništva, izbjeglica i migracija te Nils Muižnieks, visoki povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe.

U znak poštovanja prema žrtvama srebreničnog genocida četvrtak je u Federaciji BiH i u dikstriktu Brčko proglašen danom žalosti no ne i u Republici Srpskoj.

Za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici trenutačno se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i bivšem zapovjedniku snaga bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću a do sada je zbog tih zločina pravomoćno osuđeno 27 osoba na ukupno 553 godine zatvora.

Sud BiH do sada je zbog zločina u Srebrenici pravomoćno osudio 20 osoba na ukupno 435 godina zatvora. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter