Pokopani posmrtni ostaci Karađorđevića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kriptu crkve Svetog Đorđa na brdu Oplenac u Topoli u Srbiji u subotu su uz najviše državne počasti položeni lijesovi s posmrtnim ostacima posljednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije srpskog kneza Pavla Karađorđevića, knjeginje Olge i njihova sina Nikole.

Ceremoniji su nazočili članovi obitelji Karađorđević, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri u vladi Srbije, predstavnici diplomatskog zbora, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i nekoliko tisuća građana koji su od ranog jutra mimohodom odavali počast.

- Danas s pleća skidamo ogroman teret nepravde koji smo sami sebi natovarili kad smo se, zaslijepljeni sadašnošću, odrekli poštovanja vrijedne prošlosti, rekao je Nikolić na početku ceremonije u Topoli, u zakladi kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Posmrtni ostaci obitelji Pavla Krađorđevića ekshumirani su prošlog tjedna u Lausanni i u četvrtak preneseni u Beograd, gde su dočekani u Sabornoj crkvi u nazočnosti državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana. Patrijarh srpski Irinej, koji je u Sabornoj crkvi služio liturgiju, rekao je da je nakon sedam desetljeća "ispravljena povijesna nepravda prema knezu koji je bio veliki patriot".

Kneza Pavla su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata, zbog prihvaćanja Trojnog pakta, proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji, a rehabilitiran je 15. prosinca 2011., čime je poništena odluka iz 1945.

Knez Pavle je rođen u Sankt Peterburgu 1893., vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina - od 1934. do 1941. Umro je u Parizu 1976. (Hina, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter