Pokopani alpinisti nestali 1974.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekspedicija Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) u srijedu je trojicu poginulih alpinista, nestalih u ledenom odronu na gruzijskoj planini Ušbi 1974. godine, uspjela spustiti do sela Mestija u njezinu podnožju, gdje su pokopani, priopcio je u cetvrtak HGSS.

Na temelju sacuvanih djelova tijela, opreme i znacke HGSS-a, clanovi ekspedicije s velikom vjerojatnošcu pretpostavljaju da je pronaden nestali hrvatski alpinist Viktor Tabakovic buduci da još nije stigla potvrda DNK analize.

Dodaje se da identitet druge dvojice alpinista takoder nije bilo moguce utvrditi na mjestu na kojem su pronadeni, a rezultati DNK analize pokazat ce je li pronaden i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spasilac Nenad Culic.

U opsežnoj akciji pronadena su tri poginula alpinista te mnoštvo alpinisticke i druge opreme, dijelovi satova i fotoaparata ili fotoaparati, oprema za bivak, šator i pribor.

Gruzijski mediji i vlasti veliku su pozornost dali hrvatskoj ekspediciji jer je to prvi slucaj da netko nakon toliko vremena traga za nestalima, a cjelovita evidencija o nesrecama na toj stijeni s ocjenom 5b (krajnje teško) nije dostupna jer su, istice se u priopcenju, nakon razgranicenja Gruzije i Rusije podaci ostali kod ruskih vlasti. Ne može se niti procijeniti koliko tajni još krije ledenjak Ušbe.

HGSS je priopcio i da se na tom ledenjaku dogodila nova strašna nesreca u kojoj je od šestoro ukrajinskih alpinista poginulo njih dvoje u padu sa stijene.


Podijeli: Facebook Twiter