Pokopana srpska kraljevska obitelj Karađorđević

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegova brata princa Andreja Karađorđevića, prekriveni zastavama Kraljevine Jugoslavije, pohranjeni su danas u kriptu zaklade-mauzoleja kraljevske obitelji Karađorđević u crkvi svetog Đorđa u Topoli u Srbiji, uz najviše državne počasti i u nazočnosti političkog vrha Srbije te nekoliko tisuća građana

Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić poručili su u nedjelju da se polaganjem posmrtnih ostataka članova kraljevske obitelji Karađorđević u obiteljsku grobnicu u domovini ispravlja povijesna nepravda i čini korak k jedinstvu, te pozvali na nacionalno jedinstvo i pomirbu kako se više ne bi ponavljale greške iz prošlosti.

Na svečanosti polaganja posmrtnih ostataka Dačić i Nikolić su istaknuli da srpski narod sebi više ne smije dozvoliti podjele i nepravdu, te da je "ideologija mnogo, a Srbija je jedna". "Prošlost se ne može izmijeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške", rekao je premijer Dačić. Njegov je govor praćen zvižducima i uzvicima pripadnika desničarskih udruga, koje Dačiću spočitavaju sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Nikolić je ocijenio da je "mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela do ogromnih ljudskih žrtava". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter