Pokopan Sri Sathya Sai Baba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski duhovni guru Sri Sathya Sai Baba pokopan je u srijedu u nazocnosti stotina tisuca njegovih sljedbenika koji su mu željeli odati posljednju pocast u njegovu hramu na jugu Indije.

Tibetanski redovnici, muslimanski duhovnici, politicari i vojni casnici, kao i obicni sljedbenici, preplavili su kompleks ašrama u Puttaparthiju u saveznoj državi Andhra Pradesh kako bi ispratili svog gurua.

Karizmaticni Sai Baba, koji se proglasio reinkarnacijom Sai Babe iz Shirdija, sveca koji je umro 1918., privukao je milijune sljedbenika diljem svijeta svojim osebujnim ucenjem o ljubavi kao jedinoj religiji, pod motom: Voli sve, ne povrijedi nikog.

Preminuo je u nedjelju u 85. godini života od posljedica zatajenja unutarnjih organa, pošto je tri tjedna proveo u bolnici u kriticnom stanju.

Sai Baba je bio i kulturna ikona u svijetu i u Indiji, zemlji koja se ubrzano modernizira, ali u kojoj religija i duhovnosti još uvijek ostaju integralan dio svakodnevna života. Neosporan je njegov doprinos izgradnji brojnih besplatnih škola, bolnica, vodovoda po Indiji.

Tijekom pogreba, koji je obavljen uz sve državne pocasti, ašramom su odjekivali hinduisticki napjevi, a zatim je tijelo Sai Babe skriveno paravanom kako bi se obitelj na privatnoj ceremoniji oprostila od njega.

Pogrebnu svecanost pratile su stotine tisuca Sai Babinih sljedbenika na velikim ekranima postavljenima po gradu Puttaparthiju.

Pogrebu su nazocili i politicari poput oporbenog celnika L.K.Advanija, a premijer Manmohan Singh i celnica vladajuce Kongresne stranke Sonia Gandhi hram su posjetili u ponedjeljak.

Od nedjelje navecer, kad je izloženo tijelo preminulog gurua odjeveno u karakteristicnu narancastu halju, uz njegov su odar unatoc velikim vrucinama prodefilirale stotine tisuca sljedbenika i štovatelja.

Procjenjuje se da Sai Baba ima oko 10 milijuna sljedbenika u stotinjak zemalja svijeta, medu kojima su i politicari, slavni glumci Bollywooda i Hollywooda, te zvijezde kriketa.


Podijeli: Facebook Twiter