Pokopan predsjednik Sabora Boris Šprem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je danas na zagrebačkom groblju Mirogoju, uz najviše državne počasti i u nazočnosti članova obitelji, prijatelja, predstavnika državnog vrha i brojnih građana.

Citrajući Bibliju (Propovjednik) Milanović je, među ostalim, rekao da "sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme, vrijeme rađanja i vrijeme umiranja, vrijeme rata i vrijeme mira, vrijeme u kojem se svađamo i vrijeme u kojem smo zajedno".

"Dragi Borise, dragi prijatelju, dragi druže zbogom", poručio mu je na posljednjem ispraćaju, na kraju svog kratkog emotivnog govora, Zoran Milanović.

"Cijeli je svoj profesionalni i politički život posvetio ideji služenja ljudima i nikada nije svoj privatni interes stavljao ispred javnog. Bio je uzoran građanin, političar i državnik, bio je primjer za poštenje, za skromnost i odanost javnoj stvari, za visok standard etičnosti koji se očekuje od svakoga tko djeluje na javnoj sceni", ocijenio je Josipović.

"Opraštamo se od osobe koja je u svojoj dugoj i plodnoj političkoj karijeri ostala bez mrlja. Opraštamo se od predsjednika Sabora koji ne samo da je dobro razumio što je parlamentarizam, nego je i živio u duhu parlamentarizma", istaknuo je Josipović.

Predvodeći crkveni obred pokopa pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski izrazio je sućut obitelji, prijateljima i suradnicima Borisa Šprema u ime nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića. Mons. Gorski rekao je da Šprema ispraćamo u vječnost, a njegovu dušu preproučujemo Bogu uz nadu da će mu podariti vječni život, a nama ostaje da se tješimo.

Pogrebna povorka s lijesom prekrivenim hrvatskim stijegom, na čijem su čelu pripadnici Oružanih snaga noseći sliku pokojnog Šprema i njegovo Odličje velereda kraljice Jelene te križ, uz zvuke posmrtnog marša u izvedbi orkestra Hrvatske vojske došla je do njegova posljednjeg počivališta.

Kod grobnice su se okupljenima obratili i dvojica Špremovih dugogodišnjih osobnih prijatelja  Branko Klasić i Miljenko Bura.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem pokopan je uz najviše vojne počasti - počasnom paljbom s tri pucnja. Pripadnici Počasno-zaštitne bojne s lijesa su skinuli i složili državnu zastavu koju je časnik te bojne predao premijeru Milanoviću, a on ju je potom uručio Špremovoj supruzi Jasenki.

Lijes s tijelom Borisa Šprema bio je rano jutros izložen u mrtvačnici na Mirogoju, a u Staroj gradskoj vijećnici održana je komemoracija na kojoj su mu gradski zastupnici, njegovi kolege i prijatelji, u tuzi i poštovanju odali posljednju počast.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić naglasio je kako je odlaskom Borisa Šprema završen jedan sadržajan i bogat život.

"Nikada nije izgubio osjećaj za čovjeka i pravdu. Nije trpio nepoštenje. Nije volio nerad. Uvijek je bio na strani slabijih, poticao ih je i hrabrio. Zato je bio velik. Njegovo čovjekoljublje uključivalo je i njegovo domoljublje. Nije smatrao da je to potrebno posebno isticati. Za njega se to podrazumijevalo. To je dokazao cijelim svojim životom", naveo je Bernardić.

"Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog kolege i prijatelja, a svi mi koji smo ga imali priliku bliže poznavati zadržat ćemo ga u trajnom sjećanju kao časnog i poštenog čovjeka koji je svojim primjerom i političkom biografijom pokazao da politika bez etike ne služi ni čovjeku ni stranci, ni narodu ni domovini", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"U srcima i sjećanjima živjet ćemo s njegovim imenom. Dragi prijatelju, počivao u miru. I zbogom", rekao je Bandić na komemoraciji u Gradskoj skupštini.

Lijes s tijelom pokojnog Borisa Šprema jučer je zrakoplovom prevezen iz SAD-a, gdje je 23. kolovoza otišao na liječenje zloćudne bolesti od koje je umro u nedjelju, 30. rujna. (Hina, foto A. Buljubašić, N. Dugi, D. Senčar, G. Mehkek, D. Pongračić/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter