Pokopan Nelson Mandela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi južnoafrički crni predsjednik i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela pokopan je u nedjelju uz članove njegove obitelji u rodnom selu Qunuu, uz državne i vojne počasti.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma ustao je kada se lijes spuštao u grob. Vojni helikopteri i borbeni zrakoplovi nadlijetali su mjesto tijekom polaganja lijesa i ispaljeni su topovski hitci.

Nakon desetodnevne državne žalosti i niza komemorativnih svečanosti u Južnoafričkoj Republici i u svijetu, posljednji službeni oproštaj održan je u tom seocetu na jugoistoku zemlje gdje je u krugu obitelji pokopan oko podneva. Mandelinu je ukopu, održanom uz počasni plotun, vojnu pratnju, vjerske pjesme, dječje zborove i 95 svijeća (za svaku godinu jedna), nazočilo nekoliko tisuća ljudi.

Njegov dugogodišnji prijatelj i drug u borbi protiv aparthejda Ahmed Kathrada podsjetio je u svom govoru na "ljubav, jednostavnost, poniznost i odvažnost" tog srdačnog velikana otvorena duha.

Čak su i afrički čelnici za govornicom posegnuli za uobičajenim komplimentima, pa je predsjednica Malavija Joyce Banda istaknula da su "svi bili zaljubljeni u Mandelu", što je skup popratio pljeskom. Nekoliko svjetskih uglednika, poput princa Charlesa, bivših francuskih premijera Lionela Jospina i Alaina Juppea te britanskog poduzetnika Richarda Bransona uspjelo je ući na taj skup na kojemu su prevladavali Južnoafrikanci.

Ova je svečanost bila puno manja od međunarodne komemoracije održane u utorak na stadionu u Sowetu kamo je došlo stotinjak svjetskih čelnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama koji je odao počast "orijašu povijesti". U JAR-u je sve zastalo na nekoliko sati, koliko je trajao ukop kojega je početak prenosila državna televizija a mogao se pratiti na golemim videozaslonima. Mnoge trgovine su bile zatvorene, što nije uobičajeno u ovo predbožićno vrijeme.

Uz Mandelin grob u kojemu već počivaju njegovi roditelji i troje djece, bilo je 450 ljudi, najbliža rodbina i prijatelji. Ovime je završena desetodnevna komemoracija i odavanje počasti tvorcu "južnoafričkog čuda", ukidanja aparthejda bez građanskog rata. Njegov golem ugled koji je uživao u crnačkom stanovništvu koje je izveo na slobodu, dodatno je porastao za njegova predsjedničkog mandata od 1994. do 1999. koji je završio u znaku oprosta bjelačkoj manjini. "Nijednog časa nisam posumnjao da ću u vječnost ući s osmijehom na usnama", napisao je Mandela 1997. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter