Pojeftinjuju lijekovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HZZO ce za koji dan objaviti nove referentne cijene lijekova, kojima ce dodatno sniziti cijene lijekova na osnovnoj listi. Prema tvrdnjama nekih izvora iz farmaceutske branše, maksimalna cijena originalnih lijekova koji mogu doci na osnovnu listu past ce za deset posto, dok ce genericki lijekovi morati pojeftiniti za gotovo 35 posto.

Neslužbeno se procjenjuje da ce država u ovoj godini tako uštedjeti oko 370 milijuna kuna, što je otprilike deset posto proracuna za lijekove, piše Poslovni dnevnik.

Ipak, proizvodaci koji ce morati "platiti" uštedu upozoravaju da ce im drasticno kresanje cijena ozbiljno ugroziti poslovanje na domacem tržištu, te da bi ono moglo znaciti ukidanje nekih lijekova koje se više nece isplatiti proizvoditi. Pribojavaju se i da ce znatan broj lijekova prijeci na dopunsku listu.

U HZZO-u su potvrdili da ce se smanjiti referentne cijene, no porucuju da nema nikakve prijetnje za opskrbu domaceg tržišta svim potrebnim lijekovima.

"Svake godine proizvodaci lijekova ponavljaju istu pricu i dižu se na stražnje noge radi zaštite svog profita. Ovo nije najdrasticnije rezanje cijena lijekova i, nažalost, ne mislim da cemo na tome uštedjeti toliko koliko se prica.

Takoder, ne ocekujemo da ce se mnogo lijekova zbog novih cijena preseliti na dopunsku listu, odnosno garantiram da ce na osnovnoj listi ostati bar po jedan lijek za svaku indikaciju", kazao je direktor HZZO-a Tihomir Strizrep.


Podijeli: Facebook Twiter