Pojeftinjuje gradnja pulske bolnice


Nakon što je prošlog mjeseca svoju suglasnost dala Županijska skupština, ovih se dana očekuje i jamstvo Vlade za nove, povoljnije uvjete kreditiranja gradnje pulske bolnice. Naime, Upravno vijeće Opće bolnice Pula dogovorilo je s HBOR-om nižu kamatnu stopu koja je spuštena s četiri na tri posto, što u konačnici znači da će u 18 godina kreditne obveze istarske općine, gradovi, Županija, ali i država na gradnji bolnice uštedjeti ukupno 29 milijuna kuna, kaže Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća bolnice.

- Vlada je izdala jamstvo za kredit prema prijašnjim uvjetima i sad će ga trebati "preraditi" na nove, povoljnije uvjete, no ova je tehnička odluka vjerojatno kasnila zbog lokalnih izbora. Čim se izda novo jamstvo, aktivirat će se kredit prema novim uvjetima. Vjerujemo da će Vlada nakon izbora to relativno brzo riješiti, napominje Drandić.

Natječaji u fazama

Podsjećamo, za izgradnju pulske bolnice podignuto je ukupno 600 milijuna kuna kredita, po 300 milijuna u HBOR-u i Erste banci. Prema sporazumu potpisanom 2011. godine, kredit će vraćati država i Istarska županija u omjeru 75 prema 25 posto. No, budući da se pokazalo da je obveza od 150 milijuna kuna postala prevelik teret za Županiju, dogovoreno je da se trećina tog iznosa, 50 milijuna kuna, prenese na 41 jedinicu lokalne samouprave. Kredit će biti jeftiniji i za 38,4 milijuna kuna, koliko je odobreno iz europskih fondova za opremanje dnevne bolnice i kirurgije.

Kao što je i najavljeno, pulska bolnica raspisala je natječaj za nabavku perfuzora i infuzomata, uređaja koji služe da davanje infuzije i terapije, a idući mjesec objavit će i natječaje za kupnju nove, suvremene opreme namijenjene dnevnoj bolnici i kirurgiji, za što je iz europskih fondova osigurano spomenutih 38,4 milijuna kuna. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter