Pojednostavit ce se posvajanje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pojednostavljuje se posvajanje djece, a Ministarstvo obrane opet se vraca u središte Zagreba, na Krešimirov trg, najavili su u nedjelju nadležni ministri poslije susreta s predsjednikom Republike Ivom Josipovicem.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic porucila je da ce država pojednostaviti posvajanje djece, potaknuta Josipovicevim stavom. On je tijekom obilaska Djecjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu izjavio da treba "maksimalno pojednostaviti i ubrzati postupak posvajanja".

- Na tome cemo intenzivno raditi, izjavila je Opacic nakon zajednickog obilaska s predsjednikom Republike. Najavila je formiranje posebne skupine koja ce se u njezinom ministarstvu baviti samo problemom posvajanja djece. Josipovic je kazao da i osobno poznaje ljude koji su posvojili djecu pa zna vrijednost novih obitelji za bivše šticenike domova.

Opacic, koja je takoder posvojila dijete, najavila je da ce država razraditi i mehanizme zaštite djece koja napuštaju domove ili udomiteljske obitelji.

- To su djeca koja u ovom trenutku nemaju apsolutno nikakvu državnu zaštitu i koja nakon doma ili udomiteljske obitelji odlaze pod vedro nebo, rekla je Opacic.

Ravnateljica Djecjeg doma u Nazorovoj Jasna Curkovic Kelava istaknula je da ustanova Djecji dom Zagreb skrbi o 200 djece do 21 godine. Nužno je, kazala je, stvoriti uvjete da djeca što krace borave u domovima jer te institucije, "ma kako dobre materijalne i strucne uvjete imale, ne smiju biti mjesto gdje djeca odrastaju".

Josipovic je u nedjelju, zajedno s premijerom Zoranom Milanovicem, posjetio i Državni centar za zaštitu i spašavanje te Ministarstvo obrane, gdje je videovezom cestitao Novu godinu hrvatskim vojnicima u misijama na Kosovu, u Afganistanu i na Golanskoj visoravni.

Razgovarao je i s ministrom Antom Kotromanovicem, koji je nakon razgovora potvrdio novinsku najavu da MORH kani vratiti u središte Zagreba, u zgradu na Krešimirovu trgu.

Bivša je vlast dio MORH-a preselila na južni rub grada, u vojarnu Croatia, ali su nove vlasti ustvrdile da je to samo prouzrocilo troškove jer je ministarstvo na dvije adrese skuplje nego na jednoj. Kotromanovic je precizirao da bi selidba cijelog MORH-a na rub grada koštala 140 milijuna kuna, što "se ne može dopustiti".


Podijeli: Facebook Twiter