Pojedinačnim portretima do galerije svih Humljana

Hum kao jedan od produkcijskih projekata Unicult2020 - Jadranka Kosorčić
Hum kao jedan od produkcijskih projekata Unicult2020 - Jadranka Kosorčić

- Do sada su nas fotografirali i snimali kamerom, ali je ovo prvi puta da nas je neka slikarica portretirala, povjerila nam je 83- godišnja Nerina Blagonić iz Huma, najmanjeg grada na svijetu, koju je kroz jedan od produkcijskih projekata Unicult2020 za 2016. godinu u sklopu Cultural Heritage Tour, u tehnici ugljena na papiru portretirala akademska slikarica Jadranka Kosorčić.

- Ovo je zasigurno novi pogled na Hum kakav do sada nismo imali prilike vidjeti, kroz perspektivu jedne konceptualne umjetnice, nadovezao se i Dean Stanić koji se također pridružio "galeriji portretiranih Humljana".

Umjetnica rodom iz Splita koja trenutno radi i živi u Minhenu, za lokaciju umjetničkog projekta "Susreti na slijepo" (blind date), izabrala je upravo Hum i odlučila portretirati sve stanovnike najmanjeg grada na svijetu. Tijekom dvadeset dana ovjekovječit će njih 27 od 29 jer dvoje nije uspjela kontaktirati. Ujedno će zabilježiti i njihove priče u audio formatu. Na taj će način ispričati svoju priču o najmanjem gradu na svijetu.

- "Susreti na slijepo" je projekt u kojem se tijekom portretiranja snima i intervju. Slika i razgovor izložit će se zajedno na izložbi i time pružiti sveobuhvatan doživljaj karaktera portretirane osobe. U ovom slučaju ja sam zapravo naslikala karakter jednog cijelog gradića, najmanjeg grada na svijetu - Huma, a slike planiram izložiti u najvećim gradovima svijeta, najavila je Jadranka Kosorčić. U sklopu ovog projekta planira objaviti i knjigu o Humu u suradnji sa zagrebačkim fotografom Markom Ercegovićem.

Na pitanje zašto je odabrala baš Hum, Kosorčić je uzvratila da je tražila jednu malu zajednicu sa bogatom povijesti. - Na početku su Humljani bili skeptični, ali to se promijenilo jer sam kroz dvadeset dana postala dio zajednice, rekla nam je zadovoljna umjetnica.

Koncept "Susreta na slijepo" razvija se kroz duže razdoblje i gostovao je u internacionalnim sredinama; u New Yorku, Londonu, Berlinu, Minhenu, Rijeci, Dubrovniku, Philadelphiji. Sada bi dodatni publicitet kroz izložbe u velikim svjetskim urbanim sredinama mogao dobiti i Hum.

Humski projekt podržao je Unicult 2020 međunarodni program iz menadžmenta u kulturi i umjetnosti i kulturnih politika koji se izvodi pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a kojeg je inicirao Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, kao dio nominacije Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Podržala ga je i Turistička zajednica Buzeta koja je splitskoj umjetnici sa njemačkom adresom osigurala smještaj u jednoj od humskih kuća za odmor.

Jadranka Kosorčić od ranog djetinjstva živi u Münchenu. Studirala je na umjetničkoj akademiji u Nurnbergu i Minhenu, te završila postdiplomski studij na Chelsea College of Art and Design u Londonu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter