Pojavio se novi horoskopski znak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sustav zvjezdanih znakova je zastario, promijenio se prije tri tisuce godina jer se u meduvremenu promijenila i pozicija Zemlje u odnosu na Sunce, tvrdi americki astronom Parke Kunkle, clan Planetarium Society iz Minnesote, a prenosi news.com.au. To bi trebalo znaciti da se pojavio i novi, 13. horoskopski znak, zmijonosac, koji se ugurao izmedu škorpiona i strijelca te pod njega spadaju rodeni izmedu 29. studenog i 17 prosinca, a njegova pojava automatski je pomjerila i druge znakove.

Ukratko, svi rodeni u znaku riba možda više nisu u znaku riba, znak blizanaca po novom pocinje tamo gdje je do sada završavao, 21. lipnja i "preuzima" vrijeme znaka raka itd.

Po profesoru Kunkleu, ovako bi se trebali organizirati horoskopski znakovi: jarac od 20. sijecnja do 16. veljace; vodenjak od 16. veljace do 11. ožujka; ribe od 11. ožujka do 18. travnja; ovan od 18. travnja do 13. svibnja; bik od 13. svibnja do 21. lipnja; blizanci od 21. lipnja do 20. srpnja; rak od 20. srpnja do 10. kolovoza; lav od 10. kolovoza do 16. rujna; djevica od 16. rujna do 30. listopada, vaga od 30. listopada do 23. studenog; škorpion od 23. do 29. studenog; zmijonosac od 29. studenog do 17. prosinca i strijelac od 17. prosinca do 20. sijecnja.

Kunkle objašnjava da je pojava rezultat necega što se naziva precesija, a koju Anicev "Rjecnik stranih" rijeci doslovce opisuje kao "gibanje rotirajuceg tijela pod djelovanjem sile koja nastoji promijeniti smjer osi vrtnje tijela u prostoru", a ime dolazi od latinskog praecesio. Profesor Tim Bedding sa Sveucilišta u Sydneyju objašnjava da to znaci da Zemlja mijenja položaj tek za jedan stupanj svakih sedamdesetih godina, što u pocetku nije puno, ali nakon tri tisuce godina vec se vide razlike.



Prica nije nova, o istoj stvari govorilo se još prije nekoliko godina, ali to nije utjecalo da se službeni horoskopi izmijene. Vidjet cemo hoce li profesorova inicijativa pasti na plodno tlo i hoce li na koncu to išta znaciti onima koji vjeruju u astrologiju.

Naime, dok jedni oko ovog dižu prašinu, drugi spuštaju loptu na zemlju, pa iako se slažu sa Kunkleovim zakljuccima, piše nbc-2.com, kažu da je ta rotacija poznata vec otprije dvije i pol tisuce godina, ali da horoskop radi toga nije promijenjen. Astrolog Rick Levine na web stranici dailyhoroscope.com kratko i jasno tvrdi da zmijonosac nema nikakve veze s astrologijom jer on nije 13. znak nego samo zvjezdana konstelacija.

"Astrologija nije bazirana na konstelacijama nego na cetiri godišnja doba, a ona se ne mijenjaju. Svako to doba ima pocetak, sredinu i kraj što ukupno daje 12 znakova. Ne postoji 13. astrološki znak i tocka. Ako ste jucer bili blizanac, i danas ste blizanac, necete se probuditi kao bik", smireno objašnjava Levine.


Podijeli: Facebook Twiter