Pojacana kontrola motorista i mopedista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S dolaskom ljepšeg vremena na cestama je sve više motorista i mopedista pa ce policija svakog dana, a posebice vikendom, posebnu pažnju posvetiti njihovu nadzoru i sankcioniranju prekršaja. Cilj tih kontrola je smanjiti broj prometnih nesreca. Predvidene su i zasebne preventivno-represivne akcije u prometu.

Tijekom prošle godine na istarskim cestama evidentirano je 389 prometnih nesreca mopeda i motocikala što je 14% manje u odnosu na pretprošlu godinu. U tim nesrecama je lani stradalo 309 osoba od cega 10 smrtno, 67 s teškim i 232 s lakšim tjelesnim ozljedama. Od ukupnog broja nesreca u Istri mopedisti i motociklisti su sudjelovali u 12% njih, ali cinili 21% svih stradalih.

Za neprilagodenu brzinu kazna iznosi od 300 do 15 tisuca kuna, za nekorištenje zaštitne kacige tisucu kuna, nepostavljanje registarske plocice na vidljivo mjesto 300 kuna, upravljanje bez položenog vozackog ispita od pet do 15 tisuca kuna ili 60 dana zatvora te upravljanje neregistriranim vozilom od pet do 15 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter