Pojačana kontrola brzine vožnje

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Istarska policija najavljuje pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila u trajanju od 24 sata, od četvrtka od 6 sati do petka u 6 sati. U navedeno vrijeme na cestama u naselju i izvan naselja policijski službenici pojačano će nadzirati brzinu kretanja vozila, a prema vozačima koji prekorače dopuštene brzine primijenit će se zakonom prepisane sankcije.

Cilj pojačanog nadzora je smanjenje prometnih nesreća do kojih dolazi zbog nepropisne ili neprilagođene brzine. Upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom najčešći je uzrok prometnih nesreća sa najtežim posljedicama. U 2014. godini na području Policijske uprave istarske poginulo je 19 osoba, od kojih je sedam osoba poginulo zbog nepropisne ili neprilagođene brzine, teške tjelesne ozlijede zadobilo je 129 osoba, od kojih njih 60 zbog nepropisne ili neprilagođene brzine i 789 osoba zadobilo je lakše tjelesne ozlijede, od kojih 281 osoba zbog nepropisne ili neprilagođene brzine. Što su brzine kretanja vozila veće u slučaju nastanka prometne nesreće bit će teže i posljedice za sudionike u prometu i imovinu.

Kako bi se smanjile teške posljedice u prometnim nesrećama potrebno je poštivati prometne propise koji su i propisani radi toga da se promet na cestama odvija sigurno i sa što manje posljedica za vozače putnike, pješake i imovinu. Policija poziva sve vozače da poštuju ograničenja brzine na cestama, da voze oprezno i da tako zaštite svoje zdravlje i imovinu te zdravlje i imovinu drugih sudionika u prometu. Pred nama su sunčani i topliji dani kada će na cesti biti više pješaka, biciklista i motociklista te je tada potreban i veći oprez za vozače jer u slučaju prometne nesreće dolazi do teških posljedica. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter