Pojačana aktivnost policije tijekom blagdana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Statistički podaci svaku godinu pokazuju da je prosinac jedan od rizičnijih mjeseci kada se radi o prometnim nesrećama, radi božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama. Statistike ukazuju da se broj prometnih nesreća i stradavanja u prometu povećava tijekom prosinca.

Stoga će policija provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a uz to dodatno će ih kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu. PU istarska će svoje aktivnosti usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.  Policija će uspostaviti veći broj kontrolnih točaka, koje će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, odnosno uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za testiranje na droge i oni uređaji za nadzor brzine. Policija naglašava da su u deset mjeseci ove godine, vozači pod utjecajem alkohola prouzročili ukupno 255 prometnih nesreća, što čini povećanje od 9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su tri prometne nesreće s poginulim osobama, 99 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 152 prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, 20 je zadobilo teške, a 53 lakše tjelesne ozljede. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter