Pojačan signal za brži pristup internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula ove je godine nastavio sa širenjem gradske bežične mreže PulaFreeAir te je tako nedavno nadograđena postojeća usluga besplatnog interneta na najfrekventnijim lokacijama u gradu i to na Trgu Forum, na Giardinima te na gradskoj tržnici. Tim je povodom danas na Giardinima održana konferencija za novinare pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i osnivača pulske tvrtke IstraCom d.o.o. Roberta Zenzerovića, u prisustvu pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića.

Eksplozija interneta

- Riječ je o proširenju i nadogradnji PulaFreeAira kojima je besplatni gradski internet postao još dostupniji i brži. Valja podsjetiti da je sustav ugrađen prije desetak godina jer je Grad Pula već tada prepoznao važnost uspostave bežičnog interneta. To je učinjeno, naravno, s tadašnjom tehnologijom i ta je mreža zadovoljavala ondašnji broj korisnika i prikopčanih uređaja. Sada, u vremenima kada se događa prava eksplozija interneta, smartphonova i tableta, što je jedan pravi sociološki fenomen, naravno da su porasle i potrebe kako za obuhvatom većeg broja korisnika, tako i za većom brzinom dobivanja informacija. Zato je bila nužno unaprijediti i modernizirati tu mrežu koja svojom brzinom nije mogla udovoljiti današnjem sve većem broju korisnika, rekao je pritom Zenzerović.

Pojačana je mreža na tri točke i ugrađena oprema novije generacije te je to Zenzerović usporedio kao da su s asfaltirane prigradske ceste sada zakoračili na brzu autocestu.

- Ovo je kompromis kvalitetne opreme i karakteristika koje će biti zadovoljavajuće građanima, a koja ima mogućnost daljnje nadogradnje. U svakom slučaju građani i turisti mogu sada dobivati kvalitetne informacije zadovoljavajućom brzinom, rekao je Zenzerović te pojasnio da nova tehnologija radi na dva opsega, a ugrađena oprema podržava do stotinjak klijenata po uređaju (dosadašnja je pridržavala do 20), dok je brzina prema internetu povećana desetak puta samo na ove tri točke. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter