Pojačan let maslinove muhe u maslinicima Buzeštine

Stručnjaci znaju da populaciju malinove muhe treba stalno pratiti (Z. STRAHINJA)
Stručnjaci znaju da populaciju malinove muhe treba stalno pratiti (Z. STRAHINJA)

Maslinici na Buzeštini nose i ove godine, u prosjeku, dobar rod. Može se reći da štetnici i bolesti, do sada, na oko mjesec i pol dana prije berbe, nisu pričinili veće štete. Međutim prema praćenjima koja Savjetodavna služba obavlja svakog tjedna, posljednjih dana došlo je do pojačanog leta maslinove muhe. Na pet lokacija; Mali Mlun, Sovinjsko Polje, Gornji Kontići, Draguć i Kras, vidljiv je, više manje, ujednačen porast ulova na lovkama.

- Kako se nalazimo unutar perioda kada za neka sredstva, dozvoljena za suzbijanje maslinove muhe, poštivanje karence postaje sve važnije pitanje, može se dati slijedeća preporuka: u maslinicima gdje je dosad primjenjivana metoda zatrovanih mamaca, pojedine grane na pojedinim stablima u pravilnim razmacima tretirani kombinacijom atraktanta i insekticida, i gdje nisu primjetni ubodi na plodovima, može se i dalje nastaviti s ovim oblikom zaštite. U nasadima gdje se do sad nije obavljala zaštita od maslinove muhe preporuča se tretiranje čitavog nasada gdje ima plodova jednim od dozvoljenih preparata bez dodavanja atraktanata, ističe poljoprivredni savjetnik Zdravko Miholić.

U Savjetodavnoj službi upozoravaju da je potrebno vrlo dosljedno voditi računa o karenci. Sredstva na bazi aktivne tvari dimetoat imaju najdužu karencu. Ona na bazi fosmeta nešto kraću, dok ona na osnovi deltametrina, najkraću. Gdje su svježi ubodi na plodovima već lako uočljivi, sorte krupnijih plodova, npr. istarska bjelica, sredstva na bazi dimetoata mogu najbolje pomoći.

Osim toga u nasadima gdje su lani bile veće štete od bolesti Paunovo oko, opadanje listova, preporučljivo je provesti  preventivnu zaštitu već prije berbe, također vodeći računa o karenci dozvoljenih sredstava. Naime, s krajem ljeta i s početkom jeseni povećava se mogućnost pojave oborina te samim tim i pada, sada visokih temperatura. Sve to uz prisustvo zaraženog lišća unutar nasada čine infekciju sve izglednijom, upozorava Miholić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter