POI - Pistorius izgubio, pa se bunio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveća zvijezda paraolimpijskih igara u Londonu, južnoafrički atletičar Oscar Pistorius neočekivano je poražen u finalu utrke na 200 metara. Za senzaciju dosadašnjeg dijela POI pobrinuo se Brazilac Alan Cardoso Oliveira pobijedivši s rezultatom 21.45, sedam stotinki sekunde brže od Pistoriusa.

Prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na nedavnim olimpijskim igrama, teško je podnio poraz u disciplini u kojoj je branio paraolimpijsko zlato iz Atene i Pekinga, optuživši Brazilca da je imao predugačke proteze. "Ovo nije bila poštena utrka, bio je desetak metara iza mene, a zatim je proletio u posljednjih 100 metara. Kako je to moguće," ljutio se 'Blade Runner', kako Pistoriusa zovu zbog njegovih proteza.

Nakon što su se emocije malo slegle, Južnoafrikanac se ipak ispričao. "Moja izjava nije bilo korektna i zbog toga se želim ispričati," poručio je Pistorius koji je rođen s urođenom manom i prije prvog rođendana amputirane su mu noge ispod koljena.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je odmah reagirao priopćenjem u kojem se navodi kako su sve proteze prije početka igara izmjerene i odobrene i kako nije bilo nikakvih povreda pravila.

Pistorius je u kvalifikacijama utrke na 200 metara istrčao svjetski rekord 21.30 i da je taj rezultat ponovio u finalu uvjerljivo bi osvojio prvo mjesto. Pistorius je jedan od rijetkih sportaša koji su nastupili i na OI i POI.

Međunarodna atletska federacija dugo je odbijala izdati mu dozvolu za nastup sa 'zdravim' sportašima. Problem je nastao jer su čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali kako ga proteze stavljaju u prednost pred ostalim atletičarim koji nemaju tjelesna oštećenja.

Zeleno svijetlo za nastup dobio je tek nakon što se žalio Arbitražnom sudu u Lausanni koji je presudio u njegovu korist. Četverostruki je paraolimpijski pobjednik, a u Londonu je postao prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na olimpijskim igrama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter