POI: Darko Kralj osvojio srebro u kugli

Darko Kralj (Drago Sopta/CROPIX, Arhiva)
Darko Kralj (Drago Sopta/CROPIX, Arhiva)

"Koljeno je izdržalo u prvom hicu, dragi Bog mi je pomogao i uspio sam osvojiti medalju. Nju posvećujem hrvatskom narodu. Ona ide u povijest, i moju i našeg paraolimpijskog sporta", kazao je hrvatski paraolimpijac Darko Kralj nakon što je jučer osvojio srebrnu medalju na POI u Londonu u bacanju kugle.

Kralj je do srebra stigao s rezultatom 14,21 metar što je, s obzirom da su spojene dvije kategorije, iznosilo 987 bodova. Zlatna medalja pripala je Dancu Jackieju Christiansenu (18,16 m, 1012 bodova), a brončana Britancu Aledu Daviesu (13,78 m; 961 bod). Za dobre vijesti pobrinuli su se i Josip Slivar i Mladen Tomić. Tomić je zauzeo peto mjesto s osobnim rekordom koji iznosi 13,00 m (903 boda), dok je Slivar sedmi također s osobnim rekordom (15,07 m, 828 bodova).

Kralj je prije četiri godine u Pekingu osvojio zlato, a ovoga puta bio je stepenicu niže. Koljeno u kojem još uvijek nalazi sedam gelera nije izdržalo i samo zbog nastupa u Londonu nije išao ranije na operaciju.

- Bio sam maksimalno koncentriran i smiren kako bi koljeno barem na početku izdržalo. Kasnije me boljelo sve više i više. Nekako sam izdržao, no sad jedva stojim - kazao je 41-godišnji invalid Domovinskog rata koji je natkoljeničnu amputaciju "zaradio" u srpnju 1991. godine u raketnom napadu JNA na Dalj.

Dan uoči finala svjetski prvak iz indijskog Bangalorea 2009. godine proveo je u izolaciji kako bi se što bolje koncentrirao za nastup.

- Prekjučer sam dan proveo u osami. Tek nakratko sam vidio suprugu i sinove, a potom sam bio na fizikalnoj terapiji, hladio sam nogu i odmarao se. Nažalost, od ulaska na stadion do svlačionice ima oko 1.500 metara, što hodajući na protezi umara - rekao je Kralj koji je uoči odlaska u London najavio da su ovo njegove posljednje Paraolimpijske igre. Osvojeno srebro neće ga pokolebati u odluci.

- Ovo je moj kraj. Nema izgleda da se predomislim, bez obzira na medalju. Nastupat ću možda malo za klub - dodaje Kralj. - Nisam mogao tražiti više. Osvojio sam zlato i srebro na Paraolimpijskim igrama, bio sam svjetski prvak. Imao sam sjajnu karijeru i odlazim ponosno.

Nakon povratka u domovinu Kralj odlazi na operaciju koljena, a potom slijede "umirovljenički dani".

- Prvo odlazim na operaciju, nakon čega slijedi oporavak. Kad se dignem iz kolica posvetit ću se obitelji. Dane ću provoditi umirovljenički, uz djecu i suprugu. Klinci u ponedjeljak kreću u školu i zbog toga se vraćamo ranije u Hrvatsku - zaključio je Kralj.

Kad se iz Pekinga vratio u Hrvatsku u njegovom Grubišnom Polju bila je velika fešta. Sasvim sigurno i nakon povratka iz Londona bit će razloga za slavlje. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter